single.php

kasvihuone Maxi kokoonpano-16

Polykarbonaatti vai lasi kasvihuoneessa

Koska meiltä kysytään paljon kasvihuoneen materiaalin valintaa (polykarbonaatti vai lasi) koskevia  kysymyksiä, päätimme hieman selvittää asiaa. Kumpi on parempi materiaali kasvihuoneessa? Lasilla on nostalginen arvo materiaalina, johon yhdistetään lapsuuden kasvihuoneet ja polykarbonaatti on puolestaan monille uusi materiaali. 

Nykyaikaisissa kasvihuoneissa käytetään päällysmateriaalina enimmäkseen kahta vaihtoehtoa – polykarbonaattia tai lasia. Kunnollisissa lasisissa kasvihuoneissa vakiona on nyt 4 mm:n paksuinen karkaistu lasi mutta edelleen tarjotaan myös tavallista 3 mm:n paksuista lasia, jonka särkymisestä seuraa teräviä sirpaleita. Suurin ero on juuri polykarbonaatin valinnassa.

 

Mistä tulemme

Aikaisempina vuosikymmeninä kasvihuonemateriaalien valinta ei ollut kovin suuri ja kaikki kasvihuoneet tehtiin tietenkin lasista, koska se oli halpa ja saatavilla oleva materiaali.

Monikerroksiset polykarbonaattilevyt ovat muuttaneet kasvihuoneiden rakentamista ja käyttöä kokonaan. Polykarbonaatti on kevyempää, kestävämpää ja lämmönpitävämpää sekä sen asennus on helpompaa. Kasvihuoneet ovat muuttuneet tehokkaammiksi, vaikka lasikasvihuoneetkaan eivät ole kadonneet mihinkään.

Polykarbonaattia voi nykyisin ostaa melkein jokaisesta rakennuskaupasta ja koota siitä itse myös kasvihuoneen. Polykarbonaatilla ja polykarbonaatilla on kuitenkin hyvin suuri ero – niin hinnassa kuin myös laadussa, ominaisuuksissa ja kestävyydessä.

 

Polykarbonaatin erot

En halua pilata kenenkään liiketoimia, mutta kaikenlainen rakennustarkoitukseen valmistettu läpinäkyvä kerrosmuovi ei sovi kasvihuonekäyttöön. Kasvihuoneeseen laitetun levyn täytyy kestää läpi vuoden suuria lämpötilamuutoksia, voimakasta kosteutta, jatkuvaa auringonvaloa, pysyä puhtaana ja pitää hyvin lämpöä jne. Tähän tarkoitukseen valmistetaan erityisesti kasvihuoneisiin tarkoitettua polykarbonaattia, joka kestää ja pysyy puhtaana. Kunnollisesta raaka-aineesta valmistetun kasvihuonepolykarbonaatin ja rakennusalan kerrosmuovin hintaero voi olla moninkertainen mutta niin on myös kestävyys ja ominaisuudet.

Jos rakennat itse, kysy myyjältä kunnollisia materiaaleja. Älä valitse ainoastaan hinnan perusteella.

 

Polykarbonaatti on kasveille ehdottomasti parempi kuin lasi

Polykarbonaattilevyn päädyt liimataan kiinni kokoamisen yhteydessä, jotta varmistetaan pitkäaikainen puhtaus, hyvä valon läpäisy sekä parempi lämmönpitävyys.

Kumpi sitten on parempi kasvihuoneessa, polykarbonaatti vai karkaistu lasi? Vastaus kysymykseen voisi olla, että kasvien kannalta polykarbonaatti on aina parempi.

Kasvit tarvitsevat kunnolla valoa sekä auringon spektriä ja ainoastaan polykarbonaatti päästää sen läpi. Lasit pysäyttävät suuren osan hyödyllisestä valosta niiden sisältämien piikristallien ansiosta. Juuri sen osan, mitä kasvit tarvitsevat vitamiinien muodostamiseen.

Kasvit tarvitsevat myös suojaa kylmiltä öiltä. Polykarbonaattikasvihuone pitää niin paljon paremmin lämpöä, että se suojaa myös ilman lämmityslaitetta kasveja kylmyydeltä paremmin kuin lasinen kasvihuone. Voitte myös nostaa kasvit kasvihuoneeseen keväällä pari viikkoa aiemmin kuin lasiseen kasvihuoneeseen.

Koska lasin etuna on parempi läpinäkyvyys (polykarbonaatti vääristää näkymää), suosittelemme käyttämään karkaistua lasia paviljongeissa, talvipuutarhoissa ja seinää vasten olevien kasvihuoneiden seinissä. Toisin sanoen malleissa, joissa istutaan itse sisällä ja nautitaan näkymästä puutarhaan. Kaikkien mallien katoissa suosittelemme kuitenkin käyttämään polykarbonaattia. Ja lasilla tarkoitamme turvallista 4 mm:n paksuista karkaistua lasia, ei vaarallista 3 mm:n paksuista lasia.

 

Yksi tärkeä tekijä on turvallisuus

Jos kasvihuoneen 3 mm:n paksuinen seinä- tai kattolasi särkyy lumen alla, tuhoutuu monta neliömetriä multapintaa, sillä on käytännössä mahdotonta kerätä sieltä kaikkia pieniä lasinsiruja. Sitä multaa ei voi enää kitkeä paljain käsin. Karkaistu lasi voi myös särkyä pallon tai ruohonleikkurin osumisen seurauksena, mutta siitä ei tule teräviä sirpaleita. Turvalasi särkyy suunnilleen kuten auton lasi.

 

Paviljonkien katot polykarbonaatista

Talvipuutarha Royal-malli. Seinät 4mm:n paksuisesta karkaistusta lasista ja katto 8mm:n paksuisesta polykarbonaatista suljetuin päädyin.

Myös paviljonkien ja talvipuutarhoiden tapauksessa on järkevää valita kattopäällysteeksi päädyistä suljettu polykarbonaatti. Hyvin yksinkertaisesta syystä – lasikattoisessa tilassa on kesällä hyvin vaikea oleskella, sillä siellä on hyvin kuuma ja ilman verhoja lähes mahdotonta olla. Polykarbonaatti kuitenkin hajottaa niin valoa kuin myös lämpöä ympäri tilaa. Lasikatolla näkyvät myös kaikki roskat ja jotta se pysyisi puhtaana, on sitä pestävä  monta kertaa kesän aikana. Polykarbonaattikatolle riittää, että sinne suihkutetaan letkulla vettä ja lika valuu helposti alas liukkaan pinnan ansiosta.

 

Päädyistä suljettavat levyt kasvihuoneeseen

Yksi tärkeä asia polykarbonaatin tapauksessa on se, voiko levyn päädyt sulkea kunnolla vai ei. Levyt, joiden päädyt ovat avoimet, likaantuvat helposti ja jos pöly pääsee levyjen väliin, on sen sisällä parin vuoden päästä levää. Olette kaikki varmasti nähneet vihreitä levyjä. Päätyjen muovilistat eivät auta tässä tapauksessa. Levyt on suljettava kunnolla hengittävällä teipillä. Polykarbonaattilevyt, joiden päädyt ovat suljetut, pitävät myös lämpöä paljon paremmin kuin avoimet levyt. Säästät monessa asiassa.

Tällä hetkellä ainoastaan Belgian Euro-Serre tarjoaa kasvihuoneille polykarbonaattia suljetuin päädyin. Toisaalta teipin voi ostaa erikseen ja sulkea kasvihuoneen levyt sillä, huolimatta siitä, kenen valmistamia ne ovat. Tämä pidentää levyn käyttöikää huomattavasti.

 

Polykarbonaatin etuina lasiin verrattuna voidaan pitää seuraavia:

1. Särkymätön (myös karkaistu lasi voi särkyä)

2. Pitää lämpöä paljon paremmin kuin lasi

3. Päästää läpi kasveille välttämättömän auringon spektriosan, jonka lasi pysäyttää

4. Hajottaa valoa sekä lämpöä (lasi tarvitsee verhot tai muun varjostuksen)

5. Helpompi huoltaa ja puhdistaa

 

Toivottavasti tästä on Sinulle apua valintaa tehdessäsi.

 

 


Sildid:, , ,

comments.php

4 kommentaari

  1. Pingback: Kasvihuoneen käyttö talvella | Kasvihuoneet24

    • On mutta hinta riippu vähän kuinka paljon tarvitseet.
      Saatko lisättä mittat ja kuinka monta kappaleta ja mihiin osoitteseen?

      Kiitos
      Kalev Pärtna

  2. Pingback: Tomaatin viljely kasvihuoneessa | Kasvihuoneet24