page.php

Evelinin kasvihuone Maxi 11,7m2

Evelin ja Erik yhdessä Melani-tyttären ja Hendrik-poikansa kanssa ovat klassinen virolaisperhe. Perheessä on koira ja kissa – aivan niin kuin pitääkin. He asuvat lainarahalla rakennetussa uudessa talossa, kauniissa paikassa Harkun kunnassa. Talon ympärille on rakennettu kaunis pieni puutarha ja tietenkin myös kasvihuone.

 

Evelinin perheen kasvihuone on juuri tarpeeksi pieni ja samalla niin suuri… kaikkein pienimmille

Kasvihuonetta valittaessa lähdettiin muun puutarhan koosta. Kasvihuoneen tuli olla juuri sopivan suuri ja tilava, jotta siellä voitaisiin kasvattaa oman perheen tarpeisiin tomaatteja ja yrttejä, mutta se ei saanut olla liian suuri, jottei se dominoisi puutarhaa.

Evelinin valitsema kasvihuone on Maxi 3,09×3,80m.

Evelinin valitsema kasvihuone on Maxi 3,09x3,80m

Kasvihuoneessa tuli olla korkeat seinät, jotta sisällä ei tarvitsisi kumartua ja jotta hyllyt olisivat mukavalla korkeudella. Tärkeä kriteeri oli myös kasvihuoneen kestävyys kovissa tuulissa ja paksussa lumessa ja että se olisi helposti huollettava. Koska tontti on melko lähellä merta, olivat kovat tuulet oleellinen argumentti mallia valitessa. Koska perhe ja lapset vaativat paljon huomiota, oli tärkeää myös se, että kasvihuoneen huoltoon ei kuluisi paljon aikaa. Alumiinirunko ja karkaistu lasi ovat vähän huoltoa vaativia materiaaleja.

Kasvihuone on Evelinin perheelle paikka, josta he saavat luonnonmukaisesti kasvatettuja vihanneksia ja tuoreita vitamiineja. Itse kasvatettu ja huollettu – prosessi on yhtä tärkeä kuin tulos. Evelin sanoo, että kun olet kerran maistanut tuoretta, omassa kasvihuoneessa kasvattamaasi tomaattia, et halua enää kaupan tomaatteja. Hyvä makuelämys hemmottelee nopeasti haluamaan parasta.

Melanin mielestä kasvihuoneessa on paljon muutakin jännittävää kuin hänen suosikkiporkkanansa. Porkkanoista jännittävämpiä ovat rupikonnan poikaset.

Evelin on aina seurannut huolella, mitä hänen lapsensa syövät ja ollut tietoinen siitä millaisia riskejä erilaiset ei-luonnolliset ruoka-aineet voivat aiheuttaa. Sen vuoksi kasvien kasvattaminen itse on vitamiinien ja puhtaan ruoan saannin lisäksi myös hyvä opintomateriaali niin itselle kuin lapsille. Hän pitää kasvihuonetta tärkeänä mahdollisuutta näyttää lapsille jo pienestä pitäen, miten erilaiset kasvit kasvavat ja miten niistä tulee huolehtia. Näin lapset tulevat myöhemmin helpommin toimeen, koska he ovat oppineet perustotuudet jo pienenä.

 

Melanin mielestä pienet konnat ovat jännittäviä. Jopa niin jännittäviä, että penkistä poimitut tuoreet porkkanat voi laskea hetkeksi kädestä.

Tänä vuonna Evelinin perheen kasvihuoneessa kasvoi tomaatteja ja kurkkuja sekä yrteistä basilikaa ja tilliä. Takanurkassa kerää ensimmäistä vuotta voimiaan muutama nuori viinirypäleen taimi. Eräät tavalliset puutarhamansikat antoivat ensimmäisen satonsa jo siis kun avomaan mansikat vasta alkoivat kukkia. Alkukeväällä kylvetyt retiisit ja salaatit päätyivät perheen ruokapöytään jo toukokuussa.

Kasvihuoneeseen kylvetyt porkkanat osoittautuivat perheen lasten todellisiksi suosikeiksi. Tuoreet makeat porkkanat olivat niin houkuttelevia, että lasten liikkumista kasvihuoneessa omin päin tuli välillä jopa rajoittaa.

Melani porkkanapenkissä. Konnan poikien ihailun jälkeen tulee syödä jotain hyvää.

Mukavan lisäarvon kasvihuoneelle antavat erilaiset pikkuelukat, jotka tarjoavat lapsille paljon iloa. Kasvihuoneessa asuu nimittäin nuoria rupikonnia – sellaisia pikkuisia kuin lelut, jotka astelevat arvokkaasti kypsien tomaattien seassa ympäriinsä. Koska kasvihuoneen ovet ovat yleensä auki, käyvät siellä hyönteisiä etsimässä erilaiset linnut – aina uteliaista tiaisista ja punarinnoista uunilintuihin ja rastaisiin. Jännittävä opintomateriaali perheen pienimmille.

Nyt kesän lopulla Evelin ei osaa ajatellakaan kuinka koko perhe tuli aiemmin toimeen ilman kasvihuonetta. Se tuntuu nyt niin kaukaiselta menneisyydeltä.

 

Evelinin valitsemasta kasvihuoneesta voit lukea lisää: “kasvihuoneet” ja kasvihuoneen valinnasta yleisemmin: “Kasvihuoneen valintakriteerit“.