page.php

Kasvihuoneen perustuksen rakennus

Jotta kasvihuoneesi kestäisi kauan, sen ovet ja ikkunat liikkuisivat helposti ja sadevesi juoksisi oikeaan suuntaan, tulee sen perustuksen olla vakaa.

Kasvihuoneen perustuksen rakennus. Fibo-levyistä muurattu nauhaperustus kasvihuoneelle

Kasvihuoneen perustus tehdään tavallisesti kahdella tavalla – pylväsperustuksena valetuille betonipaaluille tai nauhaperustuksena fibo-levyistä. Molemmat on helppo tehdä, materiaalikulu ja täten myös hinta ovat hieman erilaiset. 
Pylväsperustukseen kuluu pinnasta riippuen hiekkaa ja sementtiä ja ankkuripylväät. Fibo-perustukseen kuluu fibo-levyjä, hieman varusteita, laastia ja hiekkaa.

Pylväsperustuksen teko on nopeaa, helppoa ja edullisempaa.
 Fibo-perustuksen etu tulee esiin silloin, kun maanpinta on epätasainen, kallistuma on suuri tai kun halutaan viimeistellä kasvihuoneen lattia sisältä esimerkiksi kivilevyillä.

Kasvihuoneet ovat suhteellisen kevyitä ja perustus on tarpeellinen, ei niinkään painon kestämiseksi, vaan vakauden takaamiseksi kylmässä ja pinnoitteen vajotessa. Metallisen perustuksen rungon päällimmäisen tasapinnan tulee olla tarkalleen suorassa.

 

Kasvihuoneen pylväsperustuksen nurkkapylväs on kaivettu esiin, jotta se saadaan kuvaan hyvin

Kasvihuoneen pylväsperustus

Pylväsperustuksessa tulee ensin poistaa kasvualusta perustuksen rungon alta vähintään lapion syvyydeltä ja korvata hiekalla. Tulee myös kaivaa nurkkiin ja pidemmän sivun keskelle pylväiden aukot syvyydeltään 70-90cm (katso tarkat mitat mallin ohjeesta). Pylväiden tulisi ulottua maahan noin 60-70cm ulottuvuudella ja pylvään alle tulisi laittaa vielä pieni hiekkatyyny. Kun putket ovat oikeassa syvyydessä, kaiva putket loppuun asti hiekkaan ja tiivistä maaperä.

Ankkuripylväiden malliksi voi käyttää esimerkiksi viemäristön muoviputkia mitoiltaan 10-15cm tai pahviputkia.

Ennen betonin valua aseta etukäteen asennettu metallialusrunko yhdessä ankkurien kanssa putkiin varmistaaksesi mittojen tarkkuuden. Muista tarkistaa myös halkaisijat! Jos kaikki on kunnossa ja ankkurit osuvat juuri putkien keskelle ja alusrungon päällispinta jää suoraan, voit aloittaa valun. Ankkurien päät tulee ensin taittaa kevyesti ulospäin, jotta ne pysyisivät betonissa paremmin. Valun jälkeen tarkasta vielä, että alusrungon päällispinta on suorassa, tarpeen vaatiessa voit koputtaa pylväiden malleja kevyesti ja säätää niitä näin. Älä unohda kastella betonia jatkuvasti sen kovettumisen aikana, jotta valu olisi vahvempi.

Betonin kovettumisen jälkeen tasoita maaperä lopullisesti ja aloita kasvihuoneen asennus tai anna ammattilaisten asentaa.

 

Kasvihuoneen nauhaperustus

Nauhaperustuksessa työ alkaa perustuksen kuopan kaivamisella. Syvyys riippuu maaperästä – hiekkaisessa maaperässä tulee kaivaa vähemmän, mustassa mullassa tulee maaperää poistaa vähintään 60cm syvyydeltä. Yksi mahdollisuus on latoa ensimmäinen kerros fibo-levyjä tiivistettyyn hiekka-alustaan irtonaisesti (tasapainotus ja pelaaminen vie hieman aikaa); toinen mahdollisuus on valaa hiekka-alustalle noin 5-7 cm paksuinen ja noin 30 cm levyinen betonipohja (tehden laudoista yksinkertaisen mallin). Kun betonipohja on suorassa, on fibo-levyjen muuraus erittäin helppoa. Latomiseen on optimaalista käyttää Fibo 200 -levyä (eli leveyttä 20cm). 
Melko optimaalista olisi latoa kolme kerrosta kiveä eli kiviosa korkeudeltaan noin 60 cm.

Samoin kuin pylväsperustuksessa tulee myös tässä jättää tilaa metallialusrungon ankkureille, jotka ulottuvat kahden fibo-levykerroksen läpi. Tämä tulee tehdä muurin ladontavaiheessa. Oikeampi mahdollisuus on sahata fibo-sahalla kiviin oikeaan paikkaan hampaat niin, että ankkureille muodostuisi pesät, joihin ne myöhemmin valetaan. Yksinkertaisempi tapa on jättää ladonnassa ankkurin paikalle yksinkertaisesti leveämpi sauma, mutta sitä on hieman vaikeampi täyttää, koska se tarvitsee sivuille väliaikaiset tuet.
 Ensimmäisen kerroksen päälle ja viimeisen kerroksen alle tulee ehdottomasti asentaa fibon harjateräs, jotta muurin jäykkyys voidaan taata. Muurin yläreuna voisi joka tapauksessa jäädä maanpinnasta hieman korkeammalle.
 Muuria voi nostaa maanpinnasta vieläkin korkeammalle latomalla useampia kerroksia ja saaden kasvihuoneelle näin suurempi sisäkorkeus. Ota kuitenkin huomioon kynnykset, jotka tulevat tässä tapauksessa hieman korkeammalle.

Kasvihuoneen perustuksena voidaan käyttää myös kivilevyistä ladottua vankkaa alustaa. Tällä ns. levyperustukselle on helppo asentaa ja sisäpinnaksi jää helposti hoidettava kivilattia.

Kasvihuoneen lattian voi tehdä piennarten kanssa suoraan kasvualustalle tehden esimerkiksi laudoista pientareen reunat ja käytävät.

 

Kasvihuoneen levyperustus

Lattian voi tehdä myös kivilevylattiana kattaen kasvualustan lapion syvyisellä hiekkatyynyllä ja latoen tasoitetulle ja tiivistetylle hiekalle irtonaiset kivilevyt.
 Kivilattia mahdollistaa kasvattaa kasveja kasvusäkeissä, ruukuissa tai pientareissa, mutta siinä tapauksessa laatikoissa. Koska kivet ovat hiekalla irrallaan, juoksee kaikki ylimääräinen vesi hiekkaan ja lattia on helppo pitää puhtaana.

Kysy rohkeasti, jos tarvitset apua materiaalimäärien laskennassa. 
Hiekan määrää on vaikeampi määritellä tarkalleen, koska se riippuu olemassa olevasta pinnasta, mutta jos hiekkaa tuodaan lasti, jää siitä varmasti myös lasten hiekkalaatikkoon. 
Fibo-määrät, väline- ja laastimäärät voidaan melko tarkasti laskea. Tulee vain tietää kasvihuoneen malli ja halutun nauhaperustuksen syvyys/kerrosten määrän.