page.php

Miten valita kasvihuone?

Millainen profiili? Millainen materiaali? Kuinka suuri, kuinka kallis ja mihin sijoittaa..?

Miten valita kasvihuone?

Kivimuurille sijoitettu kasvihuone. Kasvihuoneita voi tilata käytännössä kaikissa sateenkaaren väreissä.

Kasvihuoneen valinnassa tulisi miettiä, mitä siellä kasvatetaan ja kuinka paljon – tämän mukaan tulee valita koko. Onko kasvihuoneen pitäminen todellinen intohimo vai vain yksi lisätoimi puutarhassa – tästä riippuu kuinka paljon siihen ollaan valmiita investoimaan. Suurempi investointi maksaa itsensä varmasti takaisin päivittäisessä käyttömukavuudessa. Laadukas kasvihuone on puutarhan koriste, ei vain käytännöllinen paikka.

Millaisesta materiaalista kasvihuoneen tulisi olla?

Kasvihuoneen tulisi olla alumiinirunkoinen ja suojamateriaalina suosittelemme ehdottomasti polykarbonaattia, ei lasia.

Alumiinirunko on kevyt ja kestää erittäin kauan, toisin kuin rauta, joka ruostuu vuosien saatossa.

Materiaalien plussat ja miinukset

Lasikasvihuone aiheuttaa kyllä nostalgiaa ja on hieman edullisempi, mutta hajoaa helposti (vaarallinen lapsiperheille), tarvitsee enemmän hoitoa eikä ole kasvien kannalta kovinkaan hyvä ratkaisu. Polykarbonaatti on kasvien kannalta paras – se hajottaa valoa, antaa kasveille tarpeellista valon spektriosaa ja pitää hyvin lämpöä (tärkeää yöpakkasien aikaan). Polykarbonaatti on iskujen suhteen kestävä, pitkäikäinen, painoltaan kevyt ja helppo huoltaa. Polykarbonaatin vähimmäispaksuus voisi olla 8mm. Pienemmissä kasvihuoneissa käytetään myös 4mm paksuista materiaalia, mutta suuremmissa malleissa tulisi välttää alle 8mm materiaalia, koska painava lumi voi rikkoa sen.

kasvihuone vahva kulmaprofiili

Kuinka suuri kasvihuone valita?

Kasvihuoneen suuruus tulisi aina valita varauksella. Yleensä on niin, että yksikään kasvihuone ei ole vielä jäänyt tyhjäksi ja ennemminkin tulee tilasta puutetta. On valitettavaa, kun valinta on tehty ja sitten huomataan, että kasvihuone on sittenkin liian pieni. Harrastuspuutarhurille optimaalinen koko on 10-14m2. Sinne mahtuu valikoima tomaatteja, kurkkuja, paprikoita ja myös yrttejä ja salaattia. Tämänkokoiset kasvihuoneet ovat myös hinnaltaan kaikkein edullisimmat. Koon ylärajaa ei ole, mutta pienimmissä kasvihuoneissa kuten 4-7m2 tulee ottaa huomioon se, että ilma kuumenee siellä nopeammin ja yhtenäistä kosteus- ja lämpötilaa on paljon vaikeampi ylläpitää kuin suurissa kasvihuoneissa. Pienemmät mallit ovat yleensä myös hyvin matalia päästä sisään.

Mitä tulee kasvihuonetta valitessa ehdottomasti ottaa huomioon?

Kasvihuoneen osto on päätös pitkäksi ajaksi. Hyvän kasvihuoneen elinikä on pidempi kuin auton. Harkitse siis huolellisesti myös sitä, kuinka hyvän kasvihuoneen sinä ja lapsesi ansaitsette.

Miten erottaa hyvä kasvihuone huonosta?

Kasvihuoneen aluminium sokkeli

Hyvää kasvihuonetta käyttäessäsi olet täysin tyytyväinen. Tunnet, että teit oikean ratkaisun ja olet tyytyväinen investointiin myös vuosia myöhemmin. Huonoa kasvihuonetta ostaessasi olet tyytyväinen vain kassalla maksaessasi ja koko loppuajan kadut valintaa. Hyvä kasvihuone on sisältä avara ja ulkoa sopiva; rakenne on kestävästä profiilista ja jäykkä ja kestää sekä painavaa lunta, myrskytuulia kuin myös katolle kiipeämisen. Hyvän kasvihuoneen ovet ja luukut liikkuvat helposti ja varmasti (huonon kasvihuoneen luukut kolisevat ja ovet tulevat helposti kiskoilta). Hyvä kasvihuone on suunniteltu ergonomisesti niin, että sitä on mukava käyttää. Nyrkkisääntö on, että ergonomiseen asiaan totut niin nopeasti, ettet pian edes huomaa sitä, epämukavat asiat ovat aina mielessä.

Millaisia lisälaitteita kasvihuoneeseen tulisi ehdottomasti hankkia?


Ehdottomasti tulisi hankkia kattoluukun automaattinen avaaja, jotta sinun ei tarvitse kiivetä katon rajaan kahdesti päivässä. Samoin tulisi jokaisessa kasvihuoneessa olla nykyaikainen keraamisilla antureilla varustettu kastelujärjestelmä, joka takaa kasveille yhtenäisen kosteustasapainon. Kasvihuoneen pidon ei tulisi aiheuttaa vaivaa eikä olla velvollisuus vaan sen tulisi tarjota nautintoa. Kun ilmastoinnin ja kastelun hoitaa automatiikka, jäävät tylsät toimet pois. Ehdottomasti tulisi hankkia muutama hylly kasvihuoneen seinälle ja työpöytä istuttamista ja muuta työtä varten. Hyllyt mahdollistavat käyttää tilaa optimaalisesti ja työpöydälle voidaan asettaa tarvittavat työkalut, ruukut ja apuvälineet.

Kasviuhoneen tuuletusluukun automaattinen avain Univent

Mihin kasvihuone tulisi sijoittaa?

Kasvihuone olisi hyvä sijoittaa aurinkoiseen paikkaan puutarhassa, kauas suurista puista. Hyvä suunta olisi pohjois-eteläsuunta, jolloin kasvit saavat maksimaalisen määrän valoa päivän aikana. Suurien puiden lähellä on vaara, että tuulisessa säällä kasvihuoneeseen putoaa suurempi oksa ja sinne kerääntyy lehtiä ja muuta roskaa, joiden puhdistus voi olla hankalaa.

Kuinka kauan kasvihuone kestää?

Kasvihuoneen elinikä riippuu suoraan valitusta kasvihuoneen rakenteesta ja laadusta.

Kaksi ääripäätä – suuri enemmistö viime vuonna Virossa erikoistarjouksesta ostetuista kasvihuoneista hajosi talvella paksun lumikerroksen alla kokonaan. Kunnolliset Euroopassa tuotetut kasvihuoneet säilyvät parikymmentä vuotta ja kauemminkin. Nykyaikaiset alumiinirakenteet kestävät erittäin kauan, kukaan ei tiedä tarkalleen kuinka kauan. Metallirakenne ruostuu noin 5-10 vuodessa. Polykarbonaatille annetaan yleensä 12 vuoden takuu, mutta materiaali kestää paljon kauemmin.