page.php

Mõdriku Iluaed OY kasvihuoneet Plus 6,04×8,30m

Mõdriku Iluaed OY ja Keivabun perheen kasvihuoneet Plus 6,04x8,30m

Mõdriku Iluaed OY osti hiljattain Kasvihuoneet24.fi:stä kaksi 50m2 kokoista Plus-mallia. Asennusmiehistömme kävi kokoamassa ne ja antoi ne käyttöön. Kysyimme, miten heillä meni ja mihin he aikovat kasvihuoneita käyttää.

 

Kaksi 50 neliöistä Plus-mallia on puutarhayritykselle melko rohkaiseva näkemys. Sinne mahtuu kasveja suurissa määrin ja hyvän eristyksen ansiosta ovat kasvatuskulut matalat.

Mõdriku Iluaed OÜ on Virossa, Lääne-Virumaalla tunnettu puutarhayritys. Heidän päätoimialakseen on kasvien ja taimien myynti ja puutarhasuunnittelu ja rakennustyöt. Heillä on uutena tekniikkana käytössä betonisten reunakivien valmistus Scandicurb-metodilla. Betonista voidaan paikan päällä valmistaa tarpeen mukaan reunuksia, puutarhapolkuja ja jalkakäytävien reunoja. Juuri pystytetyt kaksi suurta kasvihuonetta mahdollistavat heidän aloittaa kevättaimien valmistelutyöt tosissaan.

Mõdriku Iluaed on todellinen perheyritys. Sitä johtavat Anita ja Peeter Keivabu. Perheessä on neljä lasta, joista nuorin on vasta 2 kuukautta vanha. Perheen rinnalta ja perheen kanssa yhdessä tehdään kaikki tarpeelliset puutarhayrityksen työt käyttäen tietenkin myös aputyövoimaa.

100m2 kasvihuoneiden asennus on melko suuri työ. Apuun tulee pitkäaikainen kokemus.

Kasvihuoneen valinta tehtiin kasvihuoneiden koon, kestävyyden ja laadun perusteella. Kuten Anita kertoi, tutkittiin useita eri mahdollisuuksia ja tarjouksia, mutta Euro-Serren malli oli juuri se, josta pidettiin heti ja joka myös vastasi yrityksen tarpeisiin. Plus-malli on vahvarakenteinen ja avara kasvihuone, jossa voidaan kasvattaa niin siementaimia, nuoria kasveja kuin myös tarpeen vaatiessa melko korkeita kasveja. Katon korkeus on 3,2m, joten tilaa on. Kasvihuone Plus 6,04×8,30m, kuten nimikin kertoo, on 6 metriä leveä ja 8,3 metriä pitkä. Koska etusijalla ovat kasvin tarpeet, on kasvihuoneen materiaaliksi 8mm paksuinen suljetuilla päillä varustettu polykarbonaatti, joka on rikkoutumaton ja pitää hyvin lämpöä.

Tärkeä kriteeri tilavuuden lisäksi oli kestävyys kovissa tuulissa ja lumessa ja helppo huolto. Koska kasvihuoneet sijaitsevat tilan kyljen alla avaran peltomaan laidassa, oli tuuli melko tärkeä teema. Myös asentajamme kokivat kovaa tuulta, kun vaihtelevat tuulenpuuskat yrittivät viedä levyt heidän käsistään.

Työtä tehtiin aamusta iltaan

Peeter teki omalla tekniikallaan kasvihuoneen perustukseksi kiviparketista alustan, joka on paljon leveämpi kuin itse kasvihuone ja jättää kahden kasvihuoneen väliin mukavan sisäpihan tapaisen alueen. Kun kaksi suurempaa kasvihuonetta asennetaan vierekkäin, on niiden väliin hyvä jättää väli, koska talvella, kun lunta on paljon voi katolta pudonnut lumi aiheuttaa melko korkeat hanget. Lumella tulee olla paikka, johon pudota ja josta se olisi helppo poistaa.

Kasvihuoneiden välinen tuuleton ala on erittäin hyvä myös kasvien kasvatusalueena. Kaikki kasvit eivät kesällä tarvitse kasvihuoneessa oloa, mutta monet tulevat paremmin toimeen tuulelta suojaisassa paikassa, kuten esimerkiksi kontissa olevat eksoottiset hedelmäpuut kuten aprikoosi ja persikka.

 

Valmis!

Ennen kiviparkettialustan tekoa Peeter veti molempaan kasvihuoneeseen vesiputket ja sähkökaapelit. Vesiputkien olemassaolo kasvihuoneessa tekee automaattisen kastelun käytön erittäin mukavaksi. Sähköä käytetään tietenkin esikasvatuksen aikana kasvien lisävalaisuun Hellight-ammattilaisvalaisimilla ja lämmitykseen. Lämmitysratkaisuksi valittiin ilmalämpöpumppu, joka on kevätkäytössä edullisempi kuin tavallinen sähkölämmitys.

Kauniissa paikassa on ilo tehdä työtä ja myös meidän asentajamme tekivät työtään nautinnolla. Kaksi melko pitkää päivää ja neljäjäseninen miehistö sai 100 m2 kasvihuoneet valmiiksi. Voidaan todeta, että voitte rohkeasti yrittää tehdä kotona perässä, mutta aikaa tulee menemään hieman kauemmin, ainakin jos työtä tehdään ensimmäistä kertaa.

 

Anita ja Peeter Keivabu

Asennusmiehistömme on tässä muodossaan hionut yhteistyötään jo useiden vuosien ajan kootessaan melkein sataa erilaista kasvihuonetta. Yhdessä työskennellessään jokainen tietää tarkalleen mitä tehdä ja missä järjestyksessä. Toimitaan yksinkertaisesti, mutta nopeasti ja tehokkaasti. Käytetään useita työn aikana kehiteltyjä apuvälineitä ja työkaluja. Työtä tehdään riemulla ja työntekoon liittyvällä vitsailulla. Rutiinia ei vielä ole päässyt syntymään, koska jokainen kohde on ollut erilainen ja eri Viron paikassa.

 

Toivomme Mõdriku Iluaed OÜ:lle ja Keivabun perheelle menestystä töissään.

 

Lue lisää “Kasvihuoneen mallit” ja “Kasvihuoneen asennus