single.php

kasvihuone Maxi kokoonpano-13

Kasvihuoneen kokoaminen

Sinulla on kasvihuone olemassa, mutta miten kokoaisit sen? Kasvihuoneen kokoamiseen tulee varata pari päivää aikaa ja ottaa ystävä apuun. Tai tilata se asennuksella.

 

Kasvihuoneen alusrungon asennus. Alusrunko asennetaan jalat ylöspäin ja kun halkaisijat ovat tarkalleen kohdallaan ja ruuvit kiristetty, käännetään koko runko oikein päin ja jalat asetetaan valmiiksi kaivettuihin aukkoihin.

Kun uusi kasvihuone on tuotu kotiin, on seuraava kysymys se, miten se kootaan? Eri kasvihuoneiden tuottajilla on erilaisia rakenneratkaisuja. Kokoamisohjeiden logiikka on myös hyvin erilaista, mutta yleensä ohjeet ovat melko havainnollisia.

Euro-Serren kasvihuoneiden mukana tulee erittäin perusteellinen, mutta samalla helposti seurattava kokoamisohje työvaiheittain. Työjärjestys on tuotu kuvasarjoina ja tarvittaessa selvittävillä huomioilla. Jopa erittäin suurien Euro-Serren kasvihuoneiden kokoaminen on kuin suuren rakennuksen kokoonpano. Suuremmissa kasvihuonemalleissa tarvitaan vain enemmän avustajia osien saamiseksi paikoilleen.

Tarjoamme halutessa meiltä ostettuihin myös kokoamispalvelua. Vaikka kaikki Euro-Serren kasvihuoneet ovat helposti koottavia haluavat ihmiset usein luopua tästä työstä ja tilaavat ns. ”avaimet käteen” -palvelun.

Ns. avaimet käteen -vaihtoehto on erittäin suosittu kaksi kertaa vuodessa – äitienpäivänä ja yhden tai molempien vanhempien syntymäpäivänä eli vuoden ympäri. Kasvihuoneita tilataan erittäin paljon lahjaksi kaukana Etelä-Virossa tai saarilla asuvien vanhempien kotipuutarhaan niin, että lahjan vastaanottaja ei tiedä siitä mitään. Jonain päivänä miehet vain ilmestyvät ja kokoavat lahjan alusta loppuun paikan päällä ja antavat sen vastaanottajan käyttöön. Käytä sinäkin tätä mahdollisuutta, jos et ole vielä sitä tehnyt.

Kasvihuoneen asennus. Alusrunko on kasassa, nurkkapylväät ja vaakapalkit ovat paikallaan. Käynnissä on seinäpalkkien asennus.

Pääasiallinen ero kasvihuoneen kokoamisessa itse ja ammattilaispalvelun käytössä on työn nopeus ja ehkä myös tarkkuus. Sanon ehkä tarkkuus, koska kokeneet asentajat tekevät työnsä suurella tarkkuudella, mutta kaikki kasvihuoneen yksityiskohtien kiinnikkeet ja aukot on jo tehtaassa valmistettu niin suurella tarkkuudella, että suurta erehtymisvaaraa ei ole myöskään itse kootessa. Tarkkuutta vaativat vielä polykarbonaatin päiden palkkien liimaaminen ja kumitiivisteiden leikkaaminen.

On luonnollista, että kasvihuoneen kokoaminen ensimmäistä kertaa elämässä ohjeen perusteella vie enemmän aikaa. Mutta se on myös melko mielenkiintoista hommaa jos siihen on hieman aikaa. On vielä eräs asia, minkä puolesta Euro-Serren kasvihuoneet ovat erityisiä – niiden kokoamislogiikka on onnistunut. Belgialaiset insinöörit ovat tehneet erittäin hyvää työtä ja luoneet järjestelmän, jonka avulla suurin osa kokoamisvaiheista voidaan tehdä yksin. Keskikokoisessa kasvihuoneessa tarvitaan avustajaa vain kattopalkin asennukseen. Suurempiin kasvihuonemalleihin, jotka ovat leveydeltään 4m ja pituudeltaan jopa yli 6m, tarvitaan avustajia enemmän. Ja jos otat pari ystävää apuun, kulkee työ luonnollisesti nopeammin kuin yksin tehdessä, vaikka sekin on mahdollista.

Kasvihuoneen asennus. Seinäpalkkien asennuksen jälkeen kattopalkit laitetaan paikalleen ja niiden päälle asennetaan kattoharjan palkki. Tähän tarvitaan apulaisia vaikka kaikki muu olisi tehty yksin.

Mikä tekee sen mahdolliseksi? Kuten kuvista näet kootaan Euro-Serren kasvihuone alimmaisista elementeistä aloittaen liikkuen aina ylemmäs. Kaikki seinän ja katon osat asennetaan vasta alusrungon asennuksen jälkeen. Kun käytännössä kaikkien muiden kasvihuonetuottajien malleissa tulee ensin koota maassa neljä seinää ja sitten nostaa se neljän miehen voimalla ylös, jolloin nurkat aukeavat uudelleen ja tulee tehdä paljon uudelleen, mikä vie paljon aikaa, niin Euro-Serren kasvihuoneessa kaikki asennetaan oikeisiin kohtiin. Mitään ei tarvitse tehdä uudelleen. Näin todennäköisyys erehtyä tai vahingoittaa kasvihuoneen osia ja omia käsiä on pienempi.

Puhun omasta kokemuksestani, koska ennen Euro-Serreä kokosimme vuosia tanskalaisia Juliana-kasvihuoneita, ja eroa on kuin yöllä ja päivällä. Kun yhden kokoaminen käy työstä, tarjoaa toinen jopa tekemisen riemua.

Seuraavaksi selvitämme kuvasarjan avulla, millaisista vaiheista kasvihuoneen kokoaminen oikein koostuu.

Kasvihuoneen asennus. Polykarbonaattilevyn reunanauhojen liimaus. Yhdelle puolelle tulee sininen hengittävä nauha ja toiseen päähän hermeettinen alumiiniteippi.

Ensin tulee tutustua kokoamisohjeeseen ja lajitella kaikki osat. Kasvihuoneet tulevat useassa suuressa pakkauksessa – alumiiniosat erikseen ja polykarbonaattilevyt tai lasit erikseen pakkauksissa ja laatikoissa. Jätä levypakkaukset ensin syrjään ja avaa suurin ja pisin paketti – alumiiniosista muoviin sulatettu pakkaus ensin. Lajittele samanmittaiset osat ohjeen mukaan eri ryhmiin. Kaikki seinäosat yhteen, kattopalkit toiseen kasaan, kaikki oven ja luukun osat erikseen, pitkät profiilit erikseen jne. Tällainen jakaminen säästää sinulta myöhemmin paljon aikaa.

Ja ole varovainen ettet astu alumiiniprofiilien päälle, kun ne ovat maassa. Osien kunnollinen sijoitus työalueella on myös tämän vuoksi tärkeää. Alumiini on suhteellisen pehmeä metalli ja jos jokin pienempi oven osa jää vahingossa muiden asioiden alle tai astut sen päälle, voi se yksinkertaisesti vääntyä koveraksi.

Kasvihuoneen kokoaminen. Liukuoveen asennetaan kunnolliset tiivisteet, jotka pitävät kasvihuoneen kylmällä lämpimänä.

Aloita alusrungon kokoamisesta. Tässä haluaisin sanoa, että vaikka kotisivuillamme on alusrungon ostaminen kasvihuoneen kanssa valinnallista, niin käytännössä suosittelemme aina ostaa kasvihuoneen yhdessä vahvan alusrungon kanssa.

Euro-Serren kasvihuoneen alusrunko on alumiininen vahva suljettu laatikkoprofiili, joka on 13cm korkea ja 5cm leveä. Voit koota tietysti myös ilman alusrunkoa, tällaisessa tapauksessa paketissa on tavallisen mittainen profiili alimmaisessa nurkassa ilman alusrunkoa ja kasvihuone tarvitsee paljon säätämistä, luotausta ja halkaisijoiden tarkastusta. Alusrunko on kuin vahva lattia, jolle on helppo asentaa ja joka antaa anteeksi myös monet huolimattomuusvirheet.

Alusrungossa on sivussa maahan asennettavat ankkuripaalut, jotka yksinkertaisemmassa pylväsperustuksessa valetaan maahan. Voit lukea tarkemmin artikkelista kasvihuoneen perustuksen rakentaminen. Tällaisenaan alusrunko korvaa erillisen perustuksen rakentamistarpeen.

Kasvihuoneen asennus. Kasvihuoneen päätyseinän elementtien asennus. Kaikki osat on viimeistelty tarkasti ja näin asennus on helppoa ja mukavaa. Kaikki menee tarkasti kohdilleen.

Jos sinulla on yksi tai kaksi apulaista, on järkevää jakaa työt heti aluksi. Yksi apulainen voisi heti alussa alkaa rakentaa ovia ja kattoluukkuja ja toinen liimata polykarbonaatteihin päätynauhoja. Polykarbonaattilevyjen yhteen päähän tulee asentaa myös alumiiniprofiilit. Molemmat toimet vievät melko paljon aikaa ja huomiota, sen vuoksi olisi järkevää tehdä nämä työt heti alkuun.

Kun alusrunko on rakennettu ja kaivettu maahan, valettu seokseen tai asennettu aiemmin tehtyyn kiviperustukseen – riippuen millaisen vaihtoehdon olet valinnut – voidaan aloittaa seinien asennus. Ensin nurkkapylväät – huomioi, että et erehdy, koska ne ovat erilaisia. Nurkkapylväiden jälkeen tulevat seinän vaakapalkit ja seinän pystyosat. Yhden pään palkit on merkitty oviksi. Viimeisenä seinän halkaisijat. Vasta sen jälkeen ruuvit voidaan kääntää tiukalle, koska halkaisijat takaavat tarkan suoran kulman.

Kasvihuoneen asennus. Polykarbonaattilevyjen asennus tehdään silikonivoidellun kumitiivisteen avulla, joka pitää levyt säänkestävästi paikallaan myös kovassa myrskyssä.

Kun alimmainen laatikko on kasassa, liikumme ylöspäin. Asennetaan katon päätykolmiot. Se vaatii hieman kärsivällisyyttä ja ystävän apua, jotta se menisi hyvin. Juju on siinä, että päätykolmioiden päälle tulee vielä kattoharjan palkki tai emäpuu, kuten asentajat sitä kutsuvat. Kaikkia liitoksia tulee pidellä paikallaan niin kauan, että ne on käännetty kiinni. Jatko on jo helpompaa – katon osat, luukun reunat, tukevat halkaisijat katolle jne.

Jos ovet ja kattoluukut on asennettu etukäteen ja polykarbonaattilevyt valmisteltu, aloitetaan seinän laatoitus. Suosittelemme kattamaan ensin katon levyillä ja sitten seinät, koska avoimet seinät mahdollistavat katolle pääsyn ja tikapuiden asetuksen helpommin. Laatoituksessa eli levyn reunojen asentamisessa profiiliin, seuraa, että laatat menevät seinään oikein päin. Ulospäin jää UV-suojattu kerros ja sisäpuolelle kosteussuojalla varustettu kerros. Tämä on patentoitu No-Drop -kerros, joka estää vaikkapa tomaatin lehdille mahdollisesti putoavien vesitippojen muodostumisen uudessa kasvihuoneessasi. Kaikki tiivistynyt vesi johdetaan kattokouruun. Näin estämme luonnollisella tavalla monia sairauksia.

Kasvihuone on koottu. Luukku kiinni ja tomaatteja kasvattamaan!

Kaikki levyt kiinnitetään ja vahvistetaan seiniin silikonivoidellun kumitiivisteen avulla. Tämä on jälleen yksi erittäin hyvä keksintö. Tiiviste on helppo asentaa ja tarpeen vaatiessa myös poistaa. Jos levyä painostetaan suoraan, ajaa tiiviste profiilin sisällä olevat kohdistusrivat vastaan ja pitää kasvihuoneen levyt kiinni erittäin suurella voimalla ja käytännössä vedenkestävästi.

Viimeisenä asennetaan kasvihuoneen ovi ja nostetaan paikoilleen kattoluukut. Ovessa on sekä sisällä että ulkona kahvat. Liukuovessa on yläreunassa kunnolliset suuret pyörät, jotka liikkuvat suojatusti profiilin sisällä ja oviaukkoa suojaavat kaikilta puolin tuulelta ja kylmältä karvaiset tiivisteet. Nyt jää asentaa vain kattoluukun automaattinen avaaja, seinälle tarvittavat kasvihuoneen hyllyt ja kasvien istutuksen jälkeen automaattinen kastelujärjestelmä. Kasvihuoneen kattoon voidaan asentaa koukut kasvien sidontaan tai erityinen kiinnitysputki, joka ulottuu yhdestä kasvihuoneen päästä toiseen.

 

Lue myös artikkeli kasvihuoneen perustuksen rakentamisesta, Miksi valita vahva kasvihuone ja Kasvihuoneen lämmöneristys.

 

Nauti kasvien kasvatuksesta!

 


Sildid:, ,