single.php

kasvihuone kuplamuovi-4s

Kasvihuoneen lämmöneristys ja eristys

Eristetty kasvihuone mahdollistaa pidentää kasvien vuosittaista kasvuaikaa oleellisesti. Monikerroksisten polykarbonaattilevyjen käyttö kasvihuoneessa tavallisen lasin tai muovin sijaan auttaa jo oleellisesti nostamaan kasvihuoneen lämmöneristystä.

Kaikkein lämpimimmät kasvihuoneet valikoimassamme ovat tietenkin Tropic-mallit, joissa on tavallisen 8mm paksuisen polykarbonaatin sijaan 3-kerroksinen 16mm polykarbonaatti. Polykarbonaattilevyt on kaikissa malleissamme liimattu päistä kiinni, mikä nostaa kestävyyden lisäksi oleellisesti myös kasvihuoneen lämmöneristystä.

Kuvassa eristetty talvipuutarha-kasvihuone Tropic Plus 6,04x6,04m talvella. Seinällä on käytetty 14mm paksuista lasipakettia ja katossa 16mm paksuista ja kolmikerroksista polykarbonaattia, jossa on suljetut päät.

Jos sinulla on tavallinen kasvihuone lasilla tai polykarbonaatilla, voit silti lisätä sen lämmöneristystä huomattavasti lisäeristyksellä. Kasvihuoneen eristämiseen on olemassa erityisiä ilma-aukoilla varustettuja eristysmuoveja eli ns. kuplamuoveja. Tavalliset pakkausmateriaalina käytettävät kuplamuovit tässä eivät paljon auta, koska niiden lämmöneristys on vähäistä. Samassa ovat nekin tietenkin parempia kuin ei mitään.

Siihen tarkoitetulla eristysmuovilla eristettäessä on mahdollista vähentää kasvihuoneen lämpökatoa jopa 45 % (valokatoa on noin 10 %). Parhaan tuloksen saavutat, kun muovin eri osat on sidottu toisiinsa teipillä niin, että lämmin ilma ei mene niistä läpi. Jos lämmittämättömään kasvihuoneeseen ei ole asennettu mitään pysyvää lämmitystä, auttavat tällaiset toimenpiteet aikaistamaan kasvatuksen aloitusta ja/tai suojaamaan kasveja kylmältä.

Kuplamuovilla eristetty kasvihuone

Jos kasvihuoneessa halutaan kasvattaa lämpöä rakastavia kasveja, tulisi asentaa lämmityslaite. Lämmitys, varjostus ja ilmanvaihto ovat pääasialliset apuvälineet kasvihuoneen sisälämpötilan säätelyssä. Jos ei haluta, että kasvihuoneessa olisi kaikkialla yhtenäinen mikroilmasto, voidaan kasvihuone jakaa väliseinillä osiin eli tehdä erilämpöisiä osia. Taimien kasvatus- ja tuotantoalue on yksi kasvihuoneen osa, joka on yleisestä lämpötilasta erilämpöinen.

 

Lämmityslaitteiden teho tulee olla laskettu niin, että myös talvella tai siirtymävaiheessa voitaisiin taata käyttötarkoitukseen oikea lämpötila. Tällöin myös ulkoseinien kautta tapahtuva lämpökato tulee korvata. Tarvittavan lämmityslaitteen teho riippuu ulko- ja halutun sisälämpötilan erosta, kasvihuoneen ulkoseinien pinta-alasta ja kasvihuoneen materiaalin lämmön läpijuoksusta.

 

Kaava: tarvittava lämmitysteho = kasvihuoneen ulkopinta x lämmöneristyksen kerroin x lämpötilojen ero

Erilaisten suojamateriaalien lämmön läpijuoksun kertoimet (W/m2K):

Normaali lasi 3mm                                                                          6,0

Tavallinen polykarbonaattilevy kaksinkertaisella seinällä 6mm                 3,5

Tavallinen polykarbonaattilevy kaksinkertaisella seinällä 10mm               2,8

Maxi-mallien polykarbonaattilevy kaksinkertaisella seinällä 8mm              2,8

3-kerroksinen Tropic-mallien polykarbonaattilevy 16mm                        1,9

 

Kasvihuoneen ulkopinta voidaan laskea seuraavasti:

  • 2x kasvihuoneen pituus x räystään korkeus = molemman kylkiseinän pinta-ala
  • 2x kasvihuoneen leveys x räystään korkeus = päätyseinien pinta-ala räystään korkeuteen – kasvihuoneen leveys x (harjakorkeus – räystään korkeus) = päätyaumojen pinta-ala
  • 2x kasvihuoneen pituus x linjan pituus räystäästä katonharjaan (katon haar) = molemman kattopuolen pinta-ala

Laskennan esimerkki Juliana Premium 12,1 mittojen perusteella:

  • Kasvihuoneen sivu- ja päätyseinien ja katon pinta-ala on yhteensä noin 37m2 (leveys 2,77, pituus 4,41, räystään korkeus 1,45 ja harjakorkeus 2,40).
  • Ulkolämpötilan minimiksi talvella on -15C. Kasvihuoneessa viljellään huone- ja trooppisia kasveja, joten sisälämpötilan tulee pysyä +15C tasolla. Sisä- ja ulkolämpötilan enimmäisero on 30C.
  • Kasvihuone on päällystetty 10mm paksuisilla polykarbonaattilevyillä, joiden lämmöneristyskerroin on K=2,8.
  • Laittaen luvut kaavaan saamme tässä esimerkissä kasvihuoneen lämmöntarpeeksi 37×2,8×30= 3108W.

Kasvihuoneen lämpöpuhallin Tropic. Kasvihuoneen ammattilaislämmitin. Tämä kosteutta kestävä lämpöpuhallin toimii automaattisesti sekä lämmittäjänä että viilentäjänä.

 

Toisin sanoen tarvitsemme lämpötilan ylläpitoon minimilämpötilassa 3,1KW tehoisen lämmittimen.

Jos eristämme esimerkissä tuodun kasvihuoneen kuplamuovilla saamme lämpökadon kertoimeksi noin 1,7.

Jos otamme esimerkiksi kaktukset tai muut mehikasvit, joita tulee talvella säilyttää noin+8C asteessa, saamme lämpötilaeroksi ulkoilman -15C minimilämpötilanteessa 23. Laittaessa uudet luvut kaavaan, saamme lämpötarpeeksi 37×1,7×23=1447W.

Toisin sanoen jos ulkona on -15 pakkanen ja meillä on tarve säilyttää kaktuksia +8C, tarvitsemme 1,4KW tehoisen lämpöpuhaltimen tai patterin.

 

Lue lisää kasvihuoneen eristämiseen tarkoitetusta kuplamuovista kohdasta “Kuplamuovi“.


Sildid:, , , ,