single.php

kasvihuone-Euro-Royal-1-660x439

Kasvihuone – maalatako vai eikö maalata

Monet meistä pähkäilevät tällä hetkellä kasvihuoneen valintaan liittyviä asioista. Syksy ja talvi ovat otollisia aikoja kasvihuoneen valitsemiseen, sillä eletään vähemmän kiireisiä aikoja kuin kevään tulle ja onnistuneen valinnan tekeminen on helpompaa. Yhtenä asiana, mitä pitäisi päättää, on kasvihuoneen maalikäsittely. Pitäisikö suosia vakiovärisävyillä maalattua kasvihuonetta vaiko sijoittaa hieman suurempi summa ja valita kasvihuone jauhemaalatulla rungolla. Pyrimme tuomaan hieman selvyyttä tähän.

Kasvihuoneiden tuotevalikoima on Suomessa viime vuosina huomattavasti laajentunut. Siinä on mukana pieni haittatekijä – iso valikoima vaikeuttaa ostopäätöksen tekemistä ja saa kaipaamaan lisätietoja tarjonnasta.

Nykyään voi jokainen halukas tilata huippuvalmistajien kehittämän kasvihuoneen, talvipuutarhan tai puutarhapaviljongin avaimet-käteen -periaatteella. Valittavana oli vaihtoehtoja rungon vahvuuden ja muodon sekä päällysmateriaalin osalta, värisävyissäkin on vaikka mitä vaihtoehtoja. Olemme kertoneet jo kasvihuoneiden yleisistä valintakriteereistä, mutta tänään kerromme lisää kasvihuoneen rungon maalaustarpeesta.

Maalatulla kasvihuoneella on tässä yhteydessä tarkoitettu pitkäkestoisten ja lujatekoisten alumiinirunkoisten kasvihuoneiden maalaamista. Teoriassa voidaan maalata myös yksinkertaisempia, sinkitystä teräksestä valmistettuja kasvihuoneen runkoja, mutta se ei olisi kovin käytännöllistä.

 

Alumiinin jauhemaalaaminen on monimutkainen prosessi 

Värivaihtoehtoja on useita ja voit värisävyllä korostaa sinulle tärkeitä asioita

Mitä pitää tietää alumiinirunkoisen kasvihuoneen maalaamisesta. Monet meistä eivät tiedä, että alumiinin maalaaminen ei ole yhtä helppoa kuin muun metallin maalaaminen. Metallipintoja maalataan pensselillä ja ruiskemaalilla ja monella muulla tapaa. Vain pohjamaali alle ja pintakerros päälle, se on siinä. Pinnoitekerroksen tarttuminen alumiiniin on usein hankalaa. Jos alumiinipinnan yrittää maalata ruiskemaalilla tai pensselillä, maalikerros kuoriutuu kohta pois. Ehkä heti, ehkä vuoden kuluttua, mutta paljon pitempään ei maali alumiinissa pysy. Tätä ovat monet kasvihuoneiden myyjää jo kokeilleet.

Alumiini voidaan maalata jauhemaalilla ja uunissa kuumentamalla. Kaikki kappaleet on ennen maalausta puhdistettava perusteellisesti isoissa happoammeissa aivan molekyylitasolle asti ja karheistettava. Happoammeita on monta ja niiden tulee olla vähintään 7-10 m pituisia. Eli koko prosessi on teknisesti monimutkainen ja kallis, jonka voi asianmukaisesti hoitaa vain erityisvalmisteisessa maalausyksikössä tai tehtaalla.

Mutta tulos on koko vaivan arvoinen ja kestää koko kasvihuoneen käyttöajan.

 

Kunnolla maalattu alumiinirunko kestää koko käyttöiän

Jos kasvihuoneen alumiinirunko on maalattu kaikkia vaatimuksia noudattaen kunnon tehtaalla, tulos on kaunis ja kestävä. Jauhemaalattu alumiini kestää käytössä pitkään ja on käytännössä huoltovapaa. Maalattu pinta on käytännössä elinikäinen eli kestää käytössä yhtä kauan kuin kasvihuoneen muut osat. Ja koska meidän kasvihuoneet kestävät koko käyttäjänsä eliniän, niin tästä syntyy hyvä ja toimiva yhdistelmä. Lisäksi on tärkeätä tietää, että yksikään rautametallin maali ei kestä käytössä yhtä pitkään kuin jauhemaalattu alumiini.

Kasvihuone vihreällä maalatulla rungolla ja 83 cm korkealla muurisokkelilla

Jauhemaalattu alumiinirunko kasvihuoneeseen on pinnaltaan sileämpi ja helpompi pitää puhtaana kuin maalamaton pinta. Se on merkittävä etu, jos kasvihuone on muuten vaalea ja asut kaupungissa, jossa ilmassa on enemmän nokea kuin maaseudulla. Maalattu kasvihuone on helpompaa puhdistaa saippuavesiliuoksella ja pesusienellä. Mutta maalaamatonta harmaata alumiinipintaa ei tarvitsekaan puhdistaa, sillä pöly ei näy siinä.

Ja mikä tärkeintä – kasvihuone voidaan tilata melkein minkä värisenä tahansa. Värisävyn valintamahdollisuus suo sinulle mahdollisuuden sopeuttaa kasvihuone, puutarhapaviljonki tai talvipuutarha päärakennuksen ja sivurakennusten muotokieleen.

Maalatulla kasvihuoneella on useita etuja, mutta myös pieni puute, joka saa monet luopumaan maalatun kasvihuoneen hankkimisesta.

 

Kumpaa kannattaisi suosia – maalattua kasvihuonetta tai maalaamatonta vakiomallia

Jos ei olisi yhtä pientä tekijää, ehdottaisimme joka tapauksessa alumiinirunkoisen ja maalatun kasvihuoneen hankkimista. Tämä tekijä tässä on korkeampi hinta.

Kuten jo edellä kerrottu, alumiinipinnan jauhemaalaus on aikaa vievä ja monivaiheinen prosessi ja sellaisenaan kallis. Laadukas jauhemaalaus tarkoittaa noin kolmanneksen tai jopa suurempaa hinnanlisäystä kasvihuoneen hintaan. Jos joku tarjoaa edullisesti kasvihuonetta maalatulla rungolla, kyseessä ei voi olla laadukas jauhemaalattu alumiinirunko ja sellaisen ostopäätöksen seurauksia näet jo seuraavana keväänä. Eli jos kasvihuoneen hankkimisessa tärkein tekijä on hinta, niin maalatun rungon valitseminen ei ole käytännöllinen ratkaisu. Silloin kannattaisi sijoittaa mitoiltaan hieman isompaan kasvihuoneeseen, sillä kasvihuone ei pysy koskaan tyhjänä. Tilanne on päinvastainen – kasvihuoneesta tulee pian liiankin ahdas, jos siihen pyrkii mahduttamaan kaikki kasvit, joita haluaisi viljellä.

 

Yksinkertaistettuna voisi ehkä antaa sellaisia suosituksia:

1. Jos valinnassa tärkein kriteeri on kasvihuoneen hinta, valitse vakiovärisävyyn maalattu kasvihuone.

Jos tärkein kriteeri valinnan tekemisessä on kasvihuoneen hinta ja on päätettävä, hankkiiko maalatun tai maalamattoman kasvihuoneen, maalattua ei kannattaisi harkita. Euro-Serren kasvihuoneet on suunniteltu siten, että se soveltuvat maalaamattomina käytettäväksi luonnonläheisissä olosuhteissa ja myös muiden rakennusten läheisyydessä. Alumiinin oma hiirenharmaa sävy, johon mustat silikonitiivisteet luovat kontrastin, luo visuaalisesti kauniin ja rauhallisen yleisilmeen.

 

2. Jos haluat hankkia parhaan mahdollisen, maalaaminen kannattaa aina

Vaikka vakiosävyyn maalattu kasvihuone sopisikin hyvin puutarhaan, niin suosikkisävyyn maalattu kasvihuone lisää puutarhaan aivan uuden ulottuvuuden. Hyvin valittu värisävy tarjoaa aina voimakkaita myönteisiä tunteita ja näin joka kerta, kun puutarhassa kuljet.

Satojen tyytyväisten käyttäjien antama myönteinen palaute on saanut meidät vakuuttuneeksi, että maali on oikea valinta. Kaikki, jotka ovat valinneet maalatun kasvihuoneen, ovat jälkikäteen vakuuttaneet, että eivät edes osanneet odottaa, että kasvihuoneesta tulee niin kaunis ja kätevä. Maalaaminen kannattaa ehdottomasti jopa silloin, kun se tuntuu olevan ehkä liiankin kallista ja ylellistä.

 

3. Jos haluat hankkia talvipuutarhan tai puutarhapaviljongin, on parasta hankkia sellainen, jonka runko on maalattu

Talvipuutarha, puutarhapaviljonki tai näyttävä kasvihuone on jotain paljon muuta, kuin pelkästään suojaisa paikka tomaattien viljelyyn. Nämä kaikki ovat puutarhan ja tontin rakennusten oleellinen osa. Ne ovat osana kokonaisuutta ja tässä ei voisi värisävyjen suomista eduista noin vain luopua.

Talvipuutarhan tai paviljongin voi maalauttaa vaikkapa havunvihreäksi, jotta se olisi puutarhassa mahdollisimman huomaamaton. Siitä voi suunnitella myös jännittävän viininpunaisen tai tummanharmaan, jotta se näyttää kokonaisuuden kannalta arvokkaalta ja hyvältä. Värisävyn voi valita tontin päärakennuksen värisävyn mukaan vai päätyä kontrastiväriin. Kaikki juuri näin, kuin mistä itse pidät ja mitä haluat.

Värisävy luo kasvihuoneeseen, puutarhapaviljonkiin tai talvipuutarhaan aivan uuden ulottuvuuden.

 

Kasvihuoneiden tulevaisuus Suomessa

Länsi-Euroopassa valitaan suurin osa tai melkein kaikki kasvihuoneet ja erityisesti talvipuutarhat maalatulla rungolla. Kasvihuoneen laatuun ja ulkonäköön panostetaan ja rakennus suunnitellaan pitkäaikaisen käyttöön. Kasvihuone kestää käyttäjänsä eliniän. Sen tulee olla laadukas.

Suomessakin on tältä osin voimakasta kehitystä havaittavissa. Joka vuosi ostetaan aina vain enemmän elinikäiseen käyttöön tarkoitettuja kasvihuoneita ja päädytään valitsemaan laatutuotteet. Edullisten venäläisten ja kiinalaisten kasvihuoneiden huippukausi on vääjäämättömästi päättymässä. Ehkä osaltaan senkin johdosta, että ne kaikki, jotka ovat hankkineet edullisen, yhden talvikauden kestäneen kiinalaisen version, ovat katsoneet nyt läksynsä opitun. Joka vuosi uuden kasvihuoneen hankkiminen tulee kyseeseen vain todella vauraiden kuluttajien kohdalla.

Suomessa arvostetaan entistä enemmän kasvihuoneen kestävyyttä, lujuutta ja käyttömukavuutta. Kasvihuoneiden ergonomiset ratkaisut ovat yhä tärkeämpiä eli pitääkö ovesta astuessa kumartaa tai ei tai jääkö istutuslaatikko niin matalalle, että pitää kyykistyä. Ne ovat valinnan tekemisessä usein tärkeitä tekijöitä.

Suomessa voidaan kasvihuoneille ennustaa valoisaa tulevaisuutta, sillä tietoisuuden kasvun myötä myös kasvihuoneiden taso paranee. Kasvihuoneessa puuhailu vähentää stressiä ja parantaa näin yleiskuntoa.

Mukavia valintatuokioita sinulle!

 

Lue lisää: Lääkekasvien kerääminen ja kuivattaminenHanki kasvihuone syksyllä ja kasvata kasveja alkukeväälläSienten kuivaus ruokakuivurillaPolykarbonaatti vai lasi kasvihuoneessaKasvihuoneen huoltotyöt syksylläTomaatin viljely kasvihuoneessa

Kasvihuoneen valikoima

 

 


Sildid:, , ,