single.php

kasvihuoneen huolto

Kasvihuoneen huoltotyöt syksyllä

Hyvät kasvihuoneet ovat erittäin pitkäikäisiä, mutta nekin tarvitsevat pientä huoltoa, ei niinkään kasvihuoneen itsensä, vaan sisällä kasvavien kasvien hyvinvoinnin vuoksi. Kasvit tarvitsevat valoa ja raikasta ilmaa, mutta myös taudittoman ympäristön, minkä vuoksi kasvihuoneen pintoja tulee puhdistaa sekä sisältä että ulkoa. Likaantunut lasi tai polykarbonaatti estää valon pääsyn sisään ja rakenteen sisäpinnoille voi kerääntyä tuholaisten munia.

Syksyllä, sesongin jälkeen, kasvihuone olisi hyvä tarkastaa huolellisesti.

Jos olet kasvattanut tomaattia ja kurkkua, on kasvihuone todennäköisesti täynnä naruilla sidottuja vanhoja varsia. Leikkaa ensin vanhat varret maanpinnalta. Jos narut ovat yksinkertaisia, leikkaa varret yhdessä narujen kanssa ja vie ne poltettavaksi. Myös tomaatin varret tulisi polttaa, ei kompostoida. Ei ainoastaan mullan kautta leviävien tautien vuoksi vaan siksi, että tomaatin varret ja lehdet ovat lievästi myrkyllisiä eikä kompostimulta tarvitse tätä.

Jos olet kasvattanut kasvihuoneessa tomaatteja ja kurkkuja kasvatuspusseissa tai ämpäreissä ja astioissa, vie juurtunut vanha multa kompostiin. Siitä tulee hyvää multaa. Jos taimet ovat kasvaneet irrallisessa pinnassa, tulee multa kaivaa läpi, poistaa juuret ja ilmata pinta eli avata se uudelle energialle. Kylmä, joka pääsee pintaan, huolehtii itse mahdollisista tuholaisista.

 

Kasvitaudit kasvihuoneessa

Muutama sana kasvitaudeista. Yhä useammat ovat alkaneet huolehtia omasta ja lastensa terveydestä syömällä luomuruokaa ja yrittäen mahdollisuuksien mukaan myös itse kasvattaa luomuruokaa. Tämän edistäminen on ollut myös meidän missionamme tarjotessamme virolaisille ergonomisia kasvihuoneita. Kaikin puolin puhtaassa ja elinvoimaisessa vihreässä viljelyssä voisi avuksi olla tieto siitä, että terve kasvi ei sairastu, vahva kasvi ei pelkää tuholaisia ja hyvissä oloissa kasvava kasvi ei tarvitse kemiallista apua.

Tämä on aivan kuten ihmisillä – sairastumme, kun olemme jo heikentyneet, onnettomia tai väsyneitä. Sairaus on heikon organismin ilmentymä, ei syy. Tästäpä suositus – seuraa kasviesi tilannetta ja anna niille mitä ne tarvitsevat – valoa, lämpöä, kosteutta ja paljon raikasta ilmaa – juuri oikeassa määrässä. Seuratessasi vihreitä hoidettaviasi ja yrittäessäsi ymmärtää niitä, saavutat myös toisen tavoitteen – olet itse onnellisempi ja terveempi.

 

Kasvihuoneen pesu

Kun kasvihuone on tyhjennetty vanhoista varsista ja muusta ylimääräisestä, voisi koko kasvihuoneen siivota. Sekä lasi- että polykarbonaattikasvihuoneen voi yksinkertaisesti huuhtoa paineella seinät ja katon, niin sisältä kuin ulkoa.

Kasvihuoneen sisäpinnoille kerääntyy kesällä paljon pölyä niin kasveista kuin pinnasta, myös hyönteisistä jne. Jos haluat, voit saada lasikasvihuoneeseen erittäin kauniin tuloksen pesten koko lasipinnan tavallisella astianpesuaineella ja suurella sienellä. Varo käsien vahingoittumista lasin reunoista ja muista liitekohdista, jos sinulla on puurunkoinen kasvihuone.

Polykarbonaattiin voit käyttää samaa metodia, mutta muista, että polykarbonaattipinta naarmuuntuu helposti. Pöly ja irtohiekka tulee ehdottomasti pestä painevedellä ennen kuin menet lähellekään sienen kanssa. Myös pesuseoksesta tulee tehdä huomattavasti miedompaa.

 

Erilaiset kasvihuoneet vaativat erilaista kohtelua

kasvihuoneen pesu syksyllä

Koska suomalaispuutarhoissa on paljon erilaisia kasvihuoneita, on tärkeää tietää, millaisesta materiaalista sinun kasvihuoneesi on tehty. Jos sinulla on omatekoinen kasvihuone, johon olet käyttänyt rakennusliikkeestä ostettuja polykarbonaattilevyjä tai sinulla on kiinalainen, venäläinen tai tanskalainen Juliana-kasvihuone, on kasvihuoneen polykarbonaattipinnat molemmin puolin samanlaiset (vaikka ulkopinta onkin aina UV-suojattu). Niitä voi huoltaa samalla tavalla.

Jos sinulla on belgialaisen Euro-Serren kasvihuone, tiedä, että sen sisäpolykarbonaattipinta on päällystetty erityisellä teflonilla, joka hylkii vettä. Se suojaa kasvien lehtien vesipisaroilta ja suuntaa kaiken kondensoituneen veden kokoamiskouruihin. Samalla se myös naarmuuntuu hieman helpommin. Tätä ns. no-drop -pintaa on helpointa puhdistaa vedellä suihkuttaen jolloin kaikki pöly ja lika peseytyvät veden mukana pois. Ulkopinnat voidaan pestä sienellä ja saippuavedellä, mutta sisäpintoja ei tarvitse, koska ne hylkivät likaa.

Kun kasvihuone on tyhjä ja puhdas, tarkista onko kesän aikana aiheutunut vahinkoja – rikkoutuneita laseja, vahingoittuneita luukunreunoja, avoin liitos – mikä tahansa se onkin, on se parempi hoitaa ennen pakkasia.

 

Kasvihuoneen valmistelu talveksi

Valmistellessasi kasvihuonetta talveksi, voit kiinnittää kattoluukut. Jos sinulla on luukkujen automaattiset avaajat, vapauta ne kiinnityksistä ja kiinnitä luukut nopeasti ja vahvasti tavallisella muovinauhalla, jota käytetään johtojen solmimiseen. Automaattisten luukunavaajien likaiset työsylinterit voidaan irrottaa talveksi, mikä pidentää niiden elinikää useilla vuosilla. Kylmä haurastuttaa kaikkia materiaaleja hieman ja koska talvella et tarvitse niitä, voit hyvin säilöä ne kellarin hyllylle talveksi.

Koska Suomessa on talvella ainakin pari kunnollista myrskyä, on kasvihuone parasta valmistella niihin jo syksyllä. Kaikki kasvihuoneet kestävät myrskyjä paremmin silloin kun kaikki aukot on suljettu. Kiinnitä kattoluukkujen lisäksi myös ovet, jotta ne eivät pääse liikkumaan vapaasti tuulessa ja jotta tuuli ei pääse kasvihuoneeseen. Olkoon huomautuksena mainittu, että belgialaisen Euro-Serren kasvihuoneiden liukuovet on varustettu sulkimilla eli ne eivät pääse liikkumaan itsestään.

 

Vanhempien ja heikompien kasvihuoneiden tukeminen

Talvi meidän oloissamme on kasvihuoneille aina käytännön koe. Silloin selviää, kuinka vahva sen runko on, kuinka kestävä sen rakenne on ja mitä tapahtuu, kun lunta on paljon. Olkoon kasvihuoneesi millainen tahansa, voit auttaa sitä itse hieman.

Valtava enemmistö ns. ruokakaupan erikoistarjouskasvihuoneista on suhteellisen heikkorunkoisia, ja niillä on taipumuksena luhistua sekä tuulessa että lumessa. Voit tukea kasvihuonetta asettamalla katon alle täydentäviä pystytukia ja vetää sisään lävistävät tuet erimerkiksi vaijereilla. Ja tarkista myös, että olet kiinnittänyt kasvihuoneesi kunnolla maahan. Viron rannikolla tapaukset, joissa tuuli on lennättänyt pienet kasvihuoneet puuhun tai vienyt merellä, koska kasvihuone ei ole ollut kiinnitetty kunnolla, ovat yleisiä.

Venäläisten pyöreäkattoisten mallien suurimmaksi heikkoudeksi on katon kestävyys lumessa, koska runko on koostettu useista lyhyistä elementeistä. Lumi painaa sitä sivuilta kasaan, mutta siihenkin on ratkaisu. Luhistumista ei voi kokonaan estää, mutta kasvihuoneen voi muuttaa oleellisesti kestävämmäksi lisäten pystytuet esimerkiksi laudoista kasvihuoneen koko pituudelle.

Vanhemmille puurunkoisille lasikasvihuoneille lumessa koituu usein kohtaloksi katon pieni kallistuma ja suuri paino. Kun tällaisen kasvihuoneen päälle sataa lunta, joka lämpötilan noustessa muuttuu märäksi, onkin loppu kädessä.

On eräs kikka, joka saattaa auttaa kaikkia heikkoja runkoja – kata koko kasvihuoneen katto ennen lumentuloa liukkaalla peitteellä. Näin lumi ei jää kiinni vaan liukuu itsestään alas. Se on pelastanut monta kasvihuonetta ja voi olla hyödyksi myös sinulle.

 

Käy kasvihuoneessasi myös talvella

Vaikka sinulla olisi kunnollinen belgialainen kasvihuone, jossa on vahva runko ja paksu polykarbonaatti, tarvitsee sekin huoltoa. Yksikään kasvihuone ei ole tarkoitettu kantamaan märän lumen useiden tonnien painoa. Vahvemmat mallit eivät ehkä luhistu, mutta kasvihuoneen rajojen koettelu ei myöskään ole tarpeen.

Olemme aina suositelleet tarkistamaan talvella kasvihuoneen suurien lumimyrskyjen jälkeen ja pudottamassa lumet sen katolta. Samalla kun viet ruokaa pikkulinnuille, käväise myös kasvihuoneessasi. Olet siitä keväällä kiitollinen.

 

Toivomme, että tästä oli sinulle hyötyä. Olemme aina mielissämme palautteestasi.

 


Sildid:,