single.php

kasvihuone on wall

Kasvihuoneen valinta. Mitä huomioida päätöksessä?

Oman kasvihuoneen hankinta avaa puutarhurille ja puutarhanhoidosta kiinnostuneelle kokonaan uuden maailman – lopultakin voi kasvattaa myös sellaisia kasveja, jotka eivät kestä meidän ilmastoa ympäri vuoden ulkona. Kasvihuone on suurenmoinen paikka kasvattaa omia kurkkuja, tomaatteja, maustekasveja ja yrttejä. Joillekin puutarhan hoitajille kasvihuone on itsestään selvä paikka huonekasveille, kaktuksille tai trooppisille kasveille. Rajat asettaa vain käyttäjän mielikuvitus.

 

Kuinka suuri kasvihuone valita

Pääasiallinen virhe kasvihuoneen valinnassa on se, ettei oteta huomioon kaikkia tarpeita ja hankitaan liian pieni kasvihuone. Suunnittele etukäteen millaisia kasveja aiot siellä kasvattaa, paljonko tilaa tarvitset kasveille ja paljonko työtilaksi. Missä säilytät työvälineitäsi, vesiastioitasi, kukkaruukkujasi jne.? Pienen suunnittelutyön tuloksena löydät juuri itsellesi sopivan mallin.

 

Paljonko kuluttaa rahaa kasvihuoneeseen, kuinka paljon sijoittaa

Tämä on itse asiassa todella oleellinen avainkysymys, koska tätä valintaa et voi enää myöhemmin muuttaa. Luonnollisesti olisi hyvä kuluttaa rahaa mahdollisimman vähän ja saada sillä mahdollisimman paljon. Valitettavasti markkinoilla tarjolla olevien kasvihuoneiden hinnat vastaavat hyvinkin tarjottavan kasvihuonetilan kokoa.

Tuottajien enemmistö tekee kasvihuoneiden rungot tänä päivänä alumiiniseoksesta, koska se on kasvihuoneille pitkäikäisin ja kestävin materiaali. Poikkeuksena ovat venäläiset tuottajat, jotka käyttävät runkona sinkittyjä peltiprofiileja ja tietysti on olemassa vielä puisiakin runkoja. Kasvihuoneen katteena ovat käytössä lähinnä (jos muovikalvo jätetään pois laskuista) lasi tai polykarbonaattilevy. Lasituksena voi olla joko 3mm tavallinen lasi tai 4mm karkaistu lasilevy. Polykarbonaatti voi olla 4mm, 6mm, 8mm tai 16mm paksuinen. Polykarbonaattina voi olla joko tavallinen yksinkertainen rakennuspolykarbonaattilevy, erityisesti kasvihuoneita varten valmistettava suojakerroksellinen polykarbonaatti tai jopa päistään suljettu optinen polykarbonaattilevy.

Kasvihuoneen hinta riippuu kaikesta tästä. Koska kasvihuoneen runkona käytettävä alumiini on erittäin kallis metalli, määrää alumiinin määrä suuren osan kasvihuoneen hinnasta. Tässä täytyy löytää optimaalinen tasapaino – ohutrunkoinen kasvihuone on materiaalisäästöstä johtuen edullisempi, muttei kestä kovaa tuulta, myrskyjä tai paksun lumen painoa, mikä näkyi viime talvissa. Luja runko, johon on käytetty moninkertaisesti enemmän alumiinia, on hyvin kestävä, mutta maksaa taas oleellisesti enemmän.

Sama on tilanne päällysmateriaalin suhteen. Yksinkertainen 4mm tai 6mm polykarbonaatti maksaa murto-osan siitä mitä maksaa päistään suljettu 8mm paksuinen polykarbonaatti. Samalla ohut polykarbonaatti ei pidä niin hyvin lämpöä, haurastuu nopeasti auringossa ja se joudutaan uusimaan suuremman myrskyn jälkeen.

Tästä tuleekin päätöksen nyrkkisääntö. Kasvihuoneen tulisi olla juuri optimaalinen. Hankittaessa erittäin halpa kasvihuone, tulee ottaa huomioon, että tietyn ajan kuluttua täytyy yksinkertaisesti ostaa uusi kasvihuone. Olkoon sitten syynä paksu lumi, suurempi myrsky tai yksinkertaisesti kyllästyminen. Kunnollinen kasvihuone on luonnollisesti pitkäikäinen, luja ja mukavampi käytössä. Kun runko on luja, ei tarvitse murehtia myrskystä tai lumesta. Mutta tämä merkitsee suurempaa sijoitusta. Kultainen keskitie olisikin varmaan tasapaino sen välillä miten paljon halutaan kuluttaa rahaa ostohetkellä ja kuinka paljon myöhempään huoltoon tai osien vaihtoon.

Omasta puolestamme tarjoamme Euroopan huippukasvihuoneiden belgialaisten Euro-Serre -mallien lisäksi myös Floria-kasvihuoneita. Näitä voi valita maun mukaan.

 

Mihin sijoittaa kasvihuone puutarhassa

Valitse kasvihuoneelle mahdollisuuksien mukaan lämmin ja tuulensuojainen paikka. Ota huomioon auringon liikerata kesäkuukausina, puiden ja pensaiden varjostus ja vallitsevat tuulen suunnat. Vältä kasvihuoneen sijoittamista suurien puiden alle tai niiden välittömään läheisyyteen, koska puista varisee neulasia, lehtiä ja oksia. Usein tehtävän puhdistustarpeen lisäksi on olemassa vaara, että jokin suurempi oksa voi myrskyssä pudotessaan vaurioittaa kasvihuonetta.
 Talvella talon katolta putoava painava lumi voi olla vaarana kasvihuoneelle.
 Jos kasvihuone on myös kahvinjuontipaikkana, mikä onkin muodostunut trendiksi, se voisi sijaita talon läheisyydessä, jotta sinne olisi mukava päästä aamutakissa viileänä aamuna.

 

Käytännöllisyys kasvihuoneen valinnassa

Punnitse erilaisten lisätarvikkeiden hankkimista, jotka helpottavat päivittäistä käyttöä. Esimerkiksi kattoluukkujen automaattiset avaajat helpottavat tuntuvasti päivittäistä käyttöä. Entä sitten kasteluvesi? Onko kasvihuoneella vesiliitäntä vai käytätkö sadevettä.
 Suurenmoinen apuväline on automaattinen keraamisilla antureilla varustettu kastelujärjestelmä, joka asennetaan jokaiseen kukkaruukkuun tai joka tomaattitaimen juurelle. Automaattisten luukkujen ja kastelujärjestelmän avulla tomaattien ja kurkkujen kasvatus muuttuu nautinnoksi myös sellaiselle puutarhan ystävälle, joka ei halua juosta päivittäin ympäriinsä kastelukannuineen.
 Taimien keväisessä esiviljelyssä ovat suurena apuna erilaiset sähköiset lämmitysmatot. Näitä käytettäessä tarvittaisiin tulevalle kasvihuoneelle sähköliitäntä.
 Harkitse tarkkaan, mille seinälle haluat kasvihuoneen hyllyt ja minne sijoitat työtilat ja työpöydät, minne tulee kastelusäiliö ja minne apuvälineiden sijoituspaikka.
 Hyvä sijoittaminen ja ergonominen työpaikka ovat työn ilon edellytyksinä.

 

Kasvihuoneen käytössä ovat apuna lukuisat erilaiset apuvälineet, joiden valikoimaa laajennamme jatkuvasti. Saat aina täydentävää tietoa. Käytä rohkeasti puhelinta ja sähköpostia ja kerro meille toiveistasi. Teemme parhaamme toimittaaksemme Sinulle täydentävää tietoa.

 

Kiitämme Sinua tarkkaavaisuudestasi ja vierailustasi tällä sivulla!

 Sildid:, ,