single.php

Saialill

Lääkekasvien kerääminen ja kuivattaminen

Lääkekasvien kerääminen ja käyttäminen lääkekasveina alkoi tiedettävästi jo 5000 vuotta sitten, mutta todennäköisesti jo paljon aiemmin. Eri maissa ja kulttuureissa on suhtauduttu eri tavoin lääkekasvien käyttöön. Joissain maissa tiedot ja taidot ovat päässeet katoamaan. Kiinassa niitä on kunnioitettu ja siellä käytetään jatkuvasti lääkekasveina noin 250 kasvilajia. Myös Pohjoismaissa ja Suomessa lääkekasvien käyttöön liittyvät tiedot ovat säilyneet melko hyvin. Viime aikoina kiinnostus nykyaikaista kemiallista lääketiedettä kohtaan on vähentynyt ja ihmiset ovat alkaneet taas palata omille juurilleen.

Monet meistä ovat käyttäneet koko ikänsä joko tietoisesti tai tietämättään jotain lääkekasvia. Vilustuneille lapsille tehdään vadelman varsista tai lehdistä teetä ja sen kanssa syödään vadelmahilloa, sillä se auttaa ja esivanhemmat ovat opettaneet tekemään niin. Iltaisin juomme usein piparminttu- tai melissateetä, jonka ainekset on kerätty omasta puutarhasta, sillä se rauhoittaa kehoa ja mieltä sekä valmistaa vartalon aktiivisen päivän jälkeen unta varten. Jokainen osaa jatkaa näitä esimerkkejä.

Kaikkia kasveja ei tarvitse tuntea saadakseen niistä apua. Ei tarvitse tuntea sataa kasvia tai lääkekasvia, vaan voi aloittaa pienin askelein muuttaakseen elämän jännittävämmäksi. Se ei vie kovin paljon aikaa eikä kukaan kysy rahaa näistä tiedoista, kirjat ovat melkein kaikille saatavilla.

 

Yrttipenkki kotipihalla

On jännittävää aloittaa vaikka tekemällä omalle pihalle pieni yrttipenkki ja kasvattaa siellä mielenkiintoisia teekasveja sekä kuivattaa niitä itselleen talvikäyttöön. Jos olet kärsimätön, laita kehäkukkaa, piparminttua ja melissaa, sillä ne ovat helpoimpia. Jos Sinulla on enemmän aikaa panostaa, tee suurempi penkki, jossa on enemmän kasveja. Määrien ei tarvitse olla suuria, jotta koko talveksi riittäisi hyvää teetä juotavaksi.

 

Kasvit pellolta ja metsästä

Ehkä Sinulle sopii paremmin, että otat kasvikirjan mukaan ja kävelet hieman lähellä sijaitsevalla pellolla tai metsässä ja etsit sieltä jotain mielenkiintoista. Joka tapauksessa tarkista kirjasta huolellisesti ja ole varma siitä, että tiedät, mitä keräät. Kasveja on luonnossa paljon, kaikki eivät sovi teessä käytettäviksi eikä niitä voi kerätä kaikkina vuodenaikoina, joten tee vähän esityötä. Kun perehdyt asiaan, huomaat, ettei siinä ole mitään ihmeellistä ja erilaiset kasvit, niiden ominaisuudet ja sopivat käyttötavat rupeavat pikkuhiljaa jäämään mieleen.

Oli lempiteesi sitten mikä tahansa, kokeile ja tutustu hieman eri makujen maailmaan. Saatat pitää siitä, tai sitten et.

 

Kasvien kuivattaminen on paras tapa säilyttää niitä

Kuivuri Tre Spade malli Dry Deluxe

Kesällä yrttipenkistä kerätyistä kasveista ja esimerkiksi mustaherukan lehdistä voi tehdä tuoreena erittäin hyvää teetä, mutta talveksi kaikki kasvit täytyy kuitenkin kuivattaa. Kokemus näyttää, että parhaan tuloksen saavutamme, kun kuivatamme kaikki tee- ja lääkekasvit heti 3-4 tunnin kuluttua keräämisestä. Näin arvokas materiaali ei mene hukkaan.

Kasvien kuivattaminen myöhempää käyttöä varten on hyvin vanha ja tehokas säilytystapa. Kuivatetuilla kasveilla säilyy käytännössä sama teho ja hoitava vaikutus kuin tuoreilla kasveillakin, jos ne kuivatetaan oikein. Nykyisin käytössämme on onneksi hyviä apuvälineitä, koska kaikilla ei ole yksinkertaisesti mahdollisuutta muun elämän ohella kuivattaa lääkekasveja tuulisessa paikassa sääntöjen mukaisesti. Apuvälineillä tarkoitan tietenkin tehokkaita kasvikuivureita, johon kuivatettavat kasvit pannaan ja laite huolehtii kaikesta muusta.

 

Kasvikuivuri kotikäyttöön

Kunnollinen kasvikuivuri jäljittelee kuivatusprosessissa luonnonvoimia kuten aurinko ja tuuli. Kasvikuivurissa ilma lämmitetään ja sitä puhalletaan kasveille, aivan kuten se tapahtuu luonnossakin auringon lämmittämällä ilmalla. Kasvit eivät saa olla pihalla kuivatettaessakaan auringossa, mutta kuivuvat tuulen tuomassa auringon lämmössä pikkuhiljaa. Hyvä kasvikuivuri jäljittelee tätä prosessia eikä kiirehdi tapahtumien edelle.

Vältä kasvien kuivattamista esimerkiksi mikroaaltouunissa tai muilla pikamenetelmillä. Mikroaaltouuni on suorastaan haitallinen ravintoaineille, toiset samankaltaiset laitteet puolestaan pilaavat kasvit ja joudut aloittamaan alusta. On surullista, jos se huomataan vasta myöhemmin, kun uusien kasvien kerääminen ei ole enää mahdollista. Uunin päällä telineellä kuivattaminen menettelee, mutta se vaatii enemmän aikaa sekä voimia ja edellyttää puu-uunin olemassaoloa kotona.

Kasvien varsien, lehtien, kukintojen ja juurien lisäksi voidaan kuivattaa marjoja sekä esimerkiksi sienen itiöemiä. Sieniä kuivatetaan lähinnä erinomaisen makuelämyksen vuoksi, ei niinkään lääkitsevän vaikutuksen vuoksi. Marjat puolestaan ovat hyvin arvokkaita myös kuivatettuina.

 

Suosituksia kasvien keräämiseen

Jos keräät kasveja oman pihan ulkopuolella, älä kerää maantien vierestä (vähintään 100m tiestä), teollisuusrakennusten ympäriltä tai muuten saastuneista paikoista. Kerää vain ehjiä ja puhtaita kasveja, hyönteisten vahingoittamia, kuihtuneita tai rikkoutuneita kasveja ei tarvitse kerätä.  Kerää vain niitä kasveja, jotka tunnistat kirjan perusteella, välttääksesi myrkyllisiä kasveja. Monien lääkekasvien osat ovat myös myrkyllisiä, jos niitä käytetään väärin. Laita kotoa ja muualta kerätyt kasvit hengittävään paperi-tai kangaskassiin (ei muovipussiin).  Kotona voit tietenkin viedä kasvit suoraan sisälle kuivuriin.

 

Suosituksia eri kasvinosien keräämisajan suhteen:

Kasvin lehtiosa- kerätään ainoastaan valmiita lehtiä ennen kukintaa tai kukinnan aikana. Ainavihantien kasvien lehtiä kerätään myös alkukeväästä lumen sulaessa. Kerätään kuivalla säällä aamupäivällä.

Kukinnot- Kerätään kukinnan alussa (parasta on silloin, kun kukinnoista on auki vasta 1/3), kuivalla säällä, aamupäivällä, käsin tai saksilla.

Yrtti- Kerätään kukinnan alkuvaiheessa kuivalla säällä. Yrtin pituus riippuu lääkekasvilajista – jostain kerätään koko kasvi (korte), jostain vain latvaosa (siankärsämö). Leikataan saksilla tai veitsellä, jotta vältetään kädellä kerätessä koko kasvin vetäminen juurineen.

Juuret ja juurakot- Kerätään syksyllä siementen valmistumisen jälkeen (välillä myös ennen kukintaa). Osa juuresta tulee jättää maahan vegetatiivista lisääntymistä varten. Juuret kaivetaan, pestään vedellä, poistetaan maanpäällinen osa ja kuivuneet sekä sairastuneet juuriosat. Suuremmat juuret leikataan puoliksi. Säällä ei ole merkitystä.

Marjat- Kerätään täysin kypsinä, sillä silloin niissä on eniten sokereita ja muita vaikutusaineita. Sopivin aika on aamu tai ilta. Liian kypsien marjojen säilyvyysaika lyhenee.

 

Kirjoitamme lähiaikoina kasvien kuivattamisesta vielä tarkemmin, sillä kuivattamiskausi on juuri alkamassa, kun lääkekasvien lisäksi kypsyvät sienet, marjat ja omenat, joita on mukava kuivattaa ja napostella talvella makeisten sijaan.

 

Kasvikuivureiden lisääminen tuotevalikoimaamme oli luonnollinen askel kasvihuoneiden ja muiden terveellisen ravinnon kasvattamiseksi tarvittavien apuvälineiden jälkeen. Kannatamme itse tekemistä ja kasvattamista. Tutustu myös tuotevalikoimamme italialaisiin kasvikuivureihin.

Kuivuri


Sildid:, ,