single.php

kasvihuone talvella

Kasvihuoneen käyttö talvella

Kun koko kesän satoa antaneet tomaatit ja paprikat on viety pois ja kasvihuone on siivottu, on se tyhjä. Seuraavaan kevääseen. Luonto ei salli tyhjyyttä.

Mitä sinä teet kasvihuoneellasi kevääseen? Mihin käytät kasvihuonettasi talvella? Olisi todella hienoa, jos kirjoittaisit alas kommentteihin oman tarinasi siitä, miten tavallisesti käytät tyhjää kasvihuonettasi. Näin voit jakaa omia kokemuksiasi ja ehkä löydät muiden kertomista tarinoista itsellesi jotain mielenkiintoista.

Sillä välin kerron pieneksi inspiraatioksi sinulle, miten me olemme käyttäneet kasvihuoneitamme talvella.

Kasvihuone talvivarastona

Eräs hyvin käytännöllinen tapa käyttää tyhjää kasvihuonetta talvella on säilyttää siellä kaikkia kesätavaroita, joita et tarvitse ennen kevättä. Näin sinun ei tarvitse tunkea varastoa tai autotallia täyteen tavaraa, jotka sinun sitten autollesi talvirenkaita etsiessäsi tulee nostaa ulos. Puutarhakalusteet, grillit, keinut, leikkipaikan tavarat ja muut tavarat, jotka haluat säilyttää, muttet halua jättää lumen seisomaan, voit yhtä hyvin säilyttää tyhjässä kasvihuoneessasi.

Eduksi tulee tietenkin se, jos kasvihuoneesi ei ole kovin pieni, vaan suuri ja korkeaseinäinen, koska muuten tällainen säilytys käy kovin vaikeaksi. Muuta en voikaan suositella, kuin että hanki itsellesi tilava kasvihuone.

 

Kasvihuone puuliiterinä?

Tuntuuko uskomattomalta ehdotukselta? No, ensin voi ehkä ollakin, mutta itse asiassa hyvin käytännöllinen ja mukava. Olemme nähneet tällaista käyttöä monissa paikoissa ja se on itse asiassa erittäin hyvä idea.

Se toimii erityisen hyvin, jos kasvihuoneesi on talon lähellä. Kuvittele, miten mukavaa, talvella, paksussa lumessa ja kylmässä, on hakea sisään kuivia, lumesta puhtaita puita kasvihuoneesta, sen sijaan, että raivaisit tien ja hakisit puita lumisesta pinosta. Tietenkin kasvihuoneeseenkin tulee raivata tie, mutta se on todella mukavaa ja itse asiassa hieman jännittävämpää kuin vain hakea puita. Uskon, että lapsetkin suostuvat auttamaan puiden hakemisessa, jos niitä ei haeta vain pinosta vaan hieman jännittävämmästä paikasta.

Positiivista on myös se, että jos kasvihuoneeseen ladotaan loppukesästä tai syksyllä talveksi tarvittava määrä puita (ei ole järkeä latoa niin paljon, että loput tulee keväällä viedä ulos), niin kasvihuoneessa on aina hyvä puun tuoksu. Riippuen puulajista, kasvihuoneessa on joko männyn- tai kuusenpihkan tai koivun virkistävä tuoksu tai lepän tuoksahdus. Kuka ei ole kokeillut, kokeilkoon. Se on jotain aivan erityistä.

Ja puut myös kuivavat kasvihuoneessa hyvin, koska syksyllä on vielä paljon aurinkoa ja jokaisena aurinkoisena päivänä nousee lämpötila kasvihuoneessa nopeasti ja kaikki lisäkosteus haihtuu luukkujen kautta ulos. No, tällaisessa tuuletuksessa tulevat automaattiset luukun avaajat tietenkin eduksi.

Mutta se tuoksu…

 

Pyykin kuivatus kasvihuoneessa

Oletko kuullut? Oletko kokeillut? Tiedän monia, jotka kuivattavat pyykkiä talvella juuri kasvihuoneessa. Talvella kylmässä kosteus haihtuu nopeasti ja jos et halua etsiä pyykkinaruja lumesta, on se erittäin mukavaa.

Monilla asiakkaillamme kasvihuone on rakennettu talon kanssa yhteen niin, että kasvihuoneeseen tai talvipuutarhaan pääsee suoraan olohuoneesta. Tällaisissa tapauksissa pyykin kuivatus siellä on erityisen mukavaa, koska sinun ei tarvitse mennä ulos ollenkaan. Kasveilla on talvella pikemmin liian vähän kosteutta, joten, jos sinulla on talvipuutarhassasi kasveja, niin pyykin avulla voit lisätä kasveille hieman kosteutta. Jos talvipuutarhassasi on lämmitys tai puhallin, niin pyykki kuivuu todella nopeasti.

Kokeile itse.

 

Kasvihuone ja valokylvyt

Yksi erittäin mukava tapa käyttää talvella tyhjänä seisovaa kasvihuonetta on ottaa valokylpyjä. Nauttia luonnollisesta valosta.

Tiedetään hyvin, miten talvinen pitkä pimeys meihin vaikuttaa. Vuoden aikana muuttuva valon ja lämmön rytmi laittaa Pohjoismaissa koko luonnon toimimaan sen mukaan. Osa lintuja muuttaa etelään, osa eläimistä nukkuu talviunta. Me ihmiset haluaisimme myös nukkua talviunta, mutta se ei onnistu. Tai haluaisimme lentää etelään lomailemaan, mutta se on pieni lohtu, koska loma on lyhyt. Sen vuoksi olemmekin sellaisia toimistossa eläviä zombieta – emme elä emmekä kuole.

Asian tekee vaikeaksi vielä se, että asumme käytännössä katsoen toimistossa ja kun siirrymme talviaikaan, emme näe päivänvaloa talvella juuri lainkaan. Tarvitsemme enemmän. Hyvä mahdollisuus vähäisen valomme nauttimiseen on viettää hieman aikaa joko talvipuutarhassa tai kasvihuoneessa. Ikkunat eivät riitä valon saantiin talvella, mutta kasvihuone, jossa sekä seinät että katto ovat läpinäkyviä, on siihen hyvä paikka.

Tee näin:

1. Vie kasvihuoneeseen mukava tuoli – sanoisin, että sohva, mutta tuolikin käy. Ota mukaan myös pieni sohvapöytä tai jakkara tavaroiden säilyttämiseen.

2. Keitä kannullinen kuumaa inkivääriteetä, lisää hunajaa. Kaada se termoskannuun.

3. Ota mukit ja termoskannu. Ota vielä suosikkikeksisi tai jotain muuta, mistä pidät, mukava kirja tai lehti ja mene kasvihuoneeseen.

Lue kirjaa, juo teetä, nauti yksinolosta kirjan kanssa tai ota mukaan juttukaveri ja ihmettele, miten valoisaa kasvihuoneessa on pilviselläkin säällä.

Et ole ensimmäinen etkä viimeinen, joka sitä ihmettelee.

 

Luonnonvalo on erittäin tärkeää aivotyöskentelyllemme. Jos valoa ei ole tarpeeksi, elimistö haluaa vajota talviuneen ja kaikenlainen häirintä heikentää meitä. Itse asiassa taistelemme sitä vastaan koko ajan. Voimme hieman parantaa oloamme valokylvyillä.

Jos pystyt nukkumaan talvella pitkiä aikoja, niin pysyttele silloin poissa kaikenlaisista valokylvyistä…

 

Nyt kirjoita meille kommentteihin tarinasi, miten sinun perheessäsi käytetään kasvihuonetta talvella. Tarinastasi voi olla paljon apua muille. Kuka tietää, mikä ketäkin inspiroi. Välillä tarvitaan vain vihje, idea…

 

Katso myös: Kasvihuoneen valintaPolykarbonaatti vai lasi kasvihuoneessaKasvihuoneen huoltotyöt syksyllä


Sildid:, ,