single.php

Evelinin kasvihuone Maxi 11,7m2-2

Hanki kasvihuone syksyllä ja kasvata kasveja alkukeväällä

Kevääseen kannattaa varautua jo syksyllä, myös kasvihuoneen hankinnassa – jos haluat alkaa käyttää kasvihuonetta heti keväällä, pystytä uusi kasvihuone jo syksyllä. Keväällä pystytettäessä katoaa aikainen kasvatusriemu, koska kovin kylmällä ja pakkasessa kasvihuonetta ei voida asentaa ja huhtikuussa on jo liian myöhäistä istuttaa siemeniä. 

Vaikka tilastojen mukaan määrällisesti enemmän kasvihuoneita ostetaan juuri kevätkaudella, on tässä osassa nähtävissä suuria muutoksia. Viimevuosina on kasvihuoneen hankintaa alettu suunnitella aiemmin ja valitaan laadukkaampia kasvihuoneita, jotka kestävät useita vuosia.

Viimevuosina on päädytty pikemmin vahvaan kasvihuoneeseen

Yksi syy vahvempien kasvihuoneiden valinnassa on varmasti parin vuoden takaiset kaksi lumista talvea, jotka tuhosivat Suomessa niin kattoja kuin kasvihuoneita. Kaikki, mikä on heikkoa, hajoaa. Monet ovat kokeilleet ns. superedullisia kasvihuoneita ja ovat nyt kokemuksen verran rikkaampia. Sen sijaan, että hankkisit joka toinen vuosi kolme erittäin edullista kiinalaista kasvihuonetta, voit hankkia heti kunnollisen, tilavan ja säänkestävän kasvihuoneen. Se tulee halvemmaksi ja hermot säästyvät.

Kasvihuoneen valinnan erot keväällä ja syksyllä

Jos katsellaan viime vuosien tilastoja, niin keväällä kasvihuone hankitaan usein kiireessä ja ostopäätös tehdään pikemmin hinnan mukaan. Syksyllä tehty päätös on toisenlainen. Syyskaudella tehty päätös ostaa kasvihuone on tavallisesti harkitumpi ja kasvihuone valitaan perspektiivisesti ja pikemmin kestävyyden ja laadun mukaan.

Se on myös melko loogista, koska luonnon oma rytmikin on keväällä ja syksyllä hyvin erilainen. Keväällä kaikella on kiire, kaikki on uutta, kaikkea on tarve ehtiä ja tehdä heti. Lisää hektisyyttä tuovat vielä kaikki mainoskampanjat – osta nopeasti, täällä on halpaa. Syksyn energia ja luonnon rytmi ovat rauhallisempia ja tasapainoisempi. Syksyllä koko luonto valmistuu pidempään säästökauteen ja lyhyen aikavälin päätöksiä on erittäin vaikeaa tehdä. Halutaan mieluummin paras, laadukkain ja vahvin, joka kestäisi useita vuosia.

Tämän pitkän johdannon ideana on, että syksy auttaa meitä tekemään parempia päätöksiä. Käyttäkäämme tätä luonnon apua tavoitteidemme saavuttamiseen.

Miksi pystyttää kasvihuone syksyllä?

Syksyisellä kasvihuoneen hankinnalla ja pystytyksellä on useita etuja keväiseen verrattuna.

Ensiksikin voimme valita kasvihuoneen paikan ja tehdä valmistelutyöt, asentaa perustuksen ja pystyttää kasvihuoneen rauhassa ja ilman paniikkia. Syksyllä siihen on aikaa niin kauan kuin sää sallii. Keväällä kaikki puutarhatyöt kaatuvat päälle yhtä aikaa ja aikaa on hyvin rajoitetusti. Tällöin on vaikeaa harkita tarkkaan ja saada selvyyttä tarjousten suuressa määrässä.

Toiseksi valmistelutyöt ja perustuksen asennus on hyvä tehdä syksyllä. Pinta on pehmeää ja puissa on lehtiä, joten parhaan paikan löytäminen kasvihuoneelle on helpompaa. Talvella kasvihuoneen asennus ei ole mahdollista ja alkukeväästä se on hyvin epämiellyttävää. Koska maa on pitkään jäässä, niin todellisuudessa ennen huhtikuuta kasvihuonetta ei voida pystyttää.

Tomaatit, kurkut ja paprikat voi istuttaa taimina kasvihuoneeseen myös toukokuun lopulla, mutta jos haluat kasvattaa jotain siemenestä, tulee sinun toimia jo helmi- tai maaliskuussa. Tämänkin vuoksi on parempi, että kasvihuone on pystytetty jo syksyllä, jolloin sitä on erittäin helppoa alkaa käyttää heti alkukeväästä.

Alkukeväinen kasvihuoneen käyttö

Polykarbonaatista valmistetut modernit kasvihuoneet, joissa on suljetut päät, pitävät hyvin lämpöä. Tämä tärkeä etu tulee esiin niin alkukeväisessä lämmityksessä kuin myös alkukesän yöpakkasien aikaan. Pienessä yöpakkasessa Euro-Serren polykarbonaatista valmistettu ja suljetuin päin varustettu kasvihuone pitää taimet turvallisesti lämpimässä myös ilman lisälämmitystä vain päivällä keräämänsä lämmön avulla. Jos suunnittelet alkukeväästä lämmittäväsi kasvihuonetta taimien istutusta varten, niin lämpimämpi kasvihuone antaa suuren taloudellisen säästön. Olkoon siksi sitten sähkölämmittimien sähkönkulutus tai kaasulämmityslaitteiden kaasunkulutus.

Jos sinulla on tuollaisia suunnitelmia, niin kaikkein säästävintä olisi käyttää katalysaattorilla varustettuja kaasu-uuneja, joiden hyötytekijä on suurin.

Jos vielä puhutaan istutuksesta, niin on erittäin käytännöllistä käyttää ns. minikasvihuoneita suuren kasvihuoneen sisällä. Sen sijaan, että lämmittäisit koko kasvihuoneen, voit pitää lämpimässä vain kasvien juuria (sähkömatot) tai laittaa taimet minikasvihuoneeseen kasvihuoneen hyllylle. Taimien kehityksessä on oleellista, että sen juuret olisivat lämpimässä ja näin ilman lämpötila voi olla paljon matalampi. Jälleen suuri säästö.

Vaikka puutarhoissa on tomaattien, kurkkujen, paprikoiden ja muiden pääasiallisten kasvien taimia keväällä jo olemassa, on kasvattaminen siemenestä kiehtovaa. Siemenestä on jännittävää kasvattaa ja voit kasvattaa juuri niitä lajeja, joita haluat tai tarvitset. Yksikään puutarha ei voi tarjota kaikkia lajeja.

Jos olet jo muutaman vuoden ajan kasvattanut kaikkia tavallisia tomaattilajeja, niin haluat varmasti jo kokeilla jotain erikoista. Ja niin se menee. Tulee erikoislajikkeita ja muita jännittäviä juttuja. Kun kasvatat itse siemenestä, saat suuremman valikoiman ja mahdollisuudet. Toinen ääripää on se, että sinulla ei ole ollenkaan kasvihuonetta ja sinun tulee vain hyväksyä se tomaattivalikoima, joka kaupassa on saatavilla. Mutta näin hirveistä asioista emme puhu tänään.

Kasvihuoneen valinnasta meillä onkin jo joitain suosituksia, mutta jos sinulla on kysymyksiä, ota meihin rohkeasti yhteyttä ja autamme sinua löytämään täydellisen ratkaisun juuri sinun perheellesi ja puutarhallesi. Jokainen puutarha on kuin oma pieni maailmansa ja on mukava laittaa omaan puutarhaan juuri sellainen kasvihuone, joka sinne parhaiten sopii.

 


Sildid:, ,