single.php

Tomaatin viljely kasvihuoneessa

Tomaatin viljely kasvihuoneessa

Kun on kerran maistanut suoraan pensaasta poimittua ja itse viljeltyä tomaattia, niin tietää hyvin, että se on paljon maukkaampi ja terveellisempi kuin kaupasta hankittu. Omalla palstalla viljelty luomutomaattisato ilahduttaa koko perhettä ja tuo tuoreen lisäyksen ruokapöytään useiden kuukausien ajan.

Tomaatin viljely onnistuu vähemminkin kokeneelta puutarhurilta, jos vain noudattaa muutamaa yksinkertaista ohjetta. Tässä kerromme kaiken oleellisen siitä, miten tomaatista saa kunnon sadon.

Tomaatti (Solanum lycopersicum) on koisokasvien heimoon kuuluva yksivuotinen kasvi. Se on peräisin Etelä-Amerikasta ja tuotiin Eurooppaan 1700-luvun lopulla. Tomaatti sisältää C-vitamiinia, karoteenia, B-ryhmän vitamiineja, PP- ja E-vitamiinia sekä kaliumia, fosforia, magnesiumia, kalsiumia ja natriumia. Tomaatista on kehitetty lajikkeita, jotka menestyvät meillä myös avomaalla ja ruukussa, mutta varmin tapa sadon saamiseen on viljellä tomaattia lämmittämättömässä kasvihuoneessa, jossa on sopivasti valoa, lämpöä ja kosteutta. Tomaatin kasvu riippuu suuresti viljelyolosuhteista ja kasvin hoidosta kasvukaudella. Lajikkeiden valinnassa ja hoidossa on tärkeää tietää, että tomaattilajikkeet jaetaan kasvutavan pohjalta seuraavasti:

  • Determinantit eli matalakasvuiset lajikkeet: päävarteen muodostuu kukinto 6-8 lehden jälkeen, päävarsi lopettaa kasvunsa 3-5 kukinnon muodostumisen jälkeen ja kasvu jatkuu sivuversoista. Tällaisten lajikkeiden tomaatit ovat nopeasti kypsyviä, kasvin korkeus yltää enintään metriin, mutta kukintoja ei muodostu kovin paljon. Lajikkeita voidaan viljellä myös avomaalla tai katetuissa penkeissä.
  • Puolideterminantit eli keskikorkeat lajikkeet – päävarteen muodostuu 6-10 kukkavartta, joiden muodostumisen jälkeen päävarsi lopettaa kasvunsa. Kasvin korkeus yltää 1,5 metriin ja ne sopivat 2 m korkeaan kasvihuoneeseen, kasviin jätetään 1-2 päävartta ja kaikki sivuversot poistetaan aina tomaattien kypsymiseen saakka
  • Indeterminantit eli korkeat lajikkeet – päävarsi jatka kasvuaan koko kasvukauden ja kasvi saattaa yltää jopa 8 metriin, joten siihen jätetään kaksi päävartta ja latva poistetaan kasvihuoneen korkeudelta. Kaikki muut sivuversot poistetaan tomaattien kypsymiseen saakka

Hybridilajikkeet F1 viihtyvät kasvihuoneessa myös huonommissa valaistusolosuhteissa ja ovat epäedullisissa viljelyolosuhteissa satoisampia kuin muut, hedelmät eivät myöskään kärsi kovin herkästi lämpötilan ja kosteuspitoisuuden vaihteluista.

 

Tomaatin viljelyohjeet

Tomaatti on valoa ja lämpöä tarvitseva hyötykasvi, kasvi menestyy parhaiten, jos päivälämpötila on +22-24°C ja yölämpötila +16-18°C. Kasvun ja kehittymisen kannalta on haitallista lämpötilan lasku alle +10°C. Tomaatteja voi viljellä erilaisissa kasvualustoissa, mutta ne viihtyvät parhaiten hieman happamissa (pH 5,6 -6,5) hieta- tai savihietamaissa, joissa on runsaasti orgaanista ainesta.
Kunnon taimen saamiseen on tärkeätä, että siemenet kylvetään oikeaan aikaan. Jos kylvö on liian aikaista, kasvit venyvät ja ovat heikkoja, joten oikea kylvöaika pitää laskea tarkasti. Taimen optimaalinen kasvuaika kasvihuoneeseen istuttamiseen on 60-70 päivää (matalakasvuiset lajikkeet kasvavat nopeammin, korkeakasvuiset hitaammin), taimet istutetaan lämmittämättömään kasvihuoneeseen, kun lämpötila on vuorokauden ympäri 10 asteen yläpuolella ja kasvualustan lämpötila vähintään 15°C, se on Virossa suurin piirtein 5. toukokuuta paikkeilla. Jos kasvit voidaan myös kasvihuoneessa peittää hallojen varalta suojaharsolla, paperilla tai muovilla voidaan siemenet kylvää myös 10 päivää aikaisemmin. Ihanteellinen itämislämpötila on 24-26°C, kylvös voidaan peittää ensimmäisten sirkkalehtien ilmestymiseen saakka muovilla, joka poistetaan heti ensimmäisten lehtien ilmestyessä.

Taimia on ennen kasvihuoneeseen istuttamista hyvä karaista 10 – 12 päivän ajan ulkona lämpimässä ja tuulettomassa paikassa, karaistujen taimien kasvuvauhti on nopeampaa. Taimien istuttamiseen sopii parhaiten hieman pilvinen sää tai ilta. Jos on käynyt kuitenkin niin, että taimet ovat venyneet pituuttaan, taimi voidaan istuttaa kallelleen (juuripaakku pyritään istuttamaan kuitenkin pystysuoraan) ja peittää varren alaosa mullalla. Tomaatti kasvattaa helposti varresta lisäjuuria. Taimet istutetaan lajikkeesta riippuen 50-70 cm välein.

 

Tomaatin hoito kasvukaudella

Tomaatteja kastellaan viileinä jaksoina kerran viikossa ja kuumalla säällä 2-3 kertaa viikossa siten, että kasvualusta kostuisi 25 cm syvyydeltä. Kastelu on hyvä ajoittaa aamupäivään ja siihen käytetään lämmennettyä vettä. Jos kastelu ajoittuu iltaan, on kosteustaso kasvihuoneessa päivän myöhäisinä tunteina, mikä edesauttaa kasvitautien kehittymistä. Optimaalinen kosteuspitoisuus kasvihuoneessa on 60-70%. Kosteuspitoisuus nousee silti kasvihuoneessa usein 80-90% tasolle ja se tekee kukkapölystä tahmean, vaikeuttaen täten kasvien pölyttymistä ja hedelmien muodostusta. Kukkien hedelmöittymistä varten ei saa lämpötila laskea alle 13°C eikä nousta yli 32°C. Hedelmöittymistä edesauttavat kukintojen kunnon valo-olosuhteet ja kasvien kevyt ravistelu. Kasvin kosteustarve on suurinta hedelmien muodostumisen ja nopean kasvun aikana, muina aikoina saattaa ylimääräinen kastelu aiheuttaa hedelmien halkeamisen ja pilaantumisen. Tämän johdosta on tärkeää, että tomaatteja kastellaan juuri sopivasti, kasvualustan ei anneta kuivua ja kasvihuonetta tuuletetaan säännöllisesti. Kasvualustaa pitäisi myös kevyesti muokata, jotta siihen ei muodostuisi kovaa kuorta, joka aiheuttaa kasvien juurille hapenpuutteen ja kasvun hidastumisen.

Tomaattikasveja muokataan koko kasvukauden ajan, sivuversot poistetaan säännöllisesti, muuten ne haittaavat kasvaessaan päävarren valonsaantia ja vievät kasvuvoiman hedelmien kypsymiseltä. Sivuversot on hyvä poistaa jo alle 5 cm mittaisina eli mahdollisimman pieninä. Matalakasvuiset ja keskikorkeat tomaattilajikkeet kasvavat parhaiten 1-2-vartisina. Jos kasviin halutaan kaksi päävartta, jätetään yksi vahva sivuverso poistamatta ja se sidotaan kuten päävarsikin, kasvutukeen ja kaikki siihen muodostuvat sivuversot poistetaan.

Tomaattien tukemiseen ja tukiin sitomiseen olisi käytettävä leveää nauhaa, ei narua tai kapeaa nauhaa, joka saattaa leikata kasvin ja hedelmien painon kasvaessa sisään ja keskeyttää hedelmien kehittymisen.

Kun ensimmäiset hedelmät kypsyvät, alemmat lehdet alkavat kellastua ja pitää poistaa. Alemmat lehdet poistetaan ensimmäiseen kukkavarteen, jossa hedelmät alkavat jo kypsyä. Heinäkuussa voidaan poistaa kaikki vihreiden hedelmien eteen tulevat lehdet, jotta auringon lämpö nopeuttaisi kypsymistä. Elokuun alussa poistetaan myös kaikki kukkavarret, joissa ei ole vielä hedelmiä, jotta vihreiden tomaattien kypsyminen nopeutuisi. Kasvin muotoilemisen tulee olla johdonmukaista, sillä liian voimakkaasti kasvaneen tomaattikasvin sato jää heikoksi, kasvi sairastuu herkemmin tai viljely epäonnistuu kokonaan.

 

Tomaattien lannoitus

Tomaatit tarvitsevat kasvukaudella erilaisia ravinteita. Kaliumintarve on suurinta hedelmien tiiviin muodostumisen kaudella, fosforin puute saattaa aiheuttaa typen imeytymisen vaikeutumisen. Kasvualustan tulee olla riittävän ravitseva ja siinä tulee olla runsaasti organista lannoitetta, mm. hyvin maatunutta humusta, merilevää, kanankakkaa. Kasvien lannoittamiseen kastellaan kasvukaudella muutaman kerran lantaliuoksella.

 

Tomaattisadon kerääminen

Tomaattisato kerätään hedelmien kypsymisen mukaan. Jos tertut ovat kookkaita, on parasta poistaa jo hieman väriä muuttaneet tomaatit ja siirtää ne jälkikypsymään, jotta kasvin kasvattavien hedelmien kypsyminen nopeutuisi. Jälkikypsymisessä olisi hyvää laittaa raakojen tomaattien joukkoon muutama kypsä tomaatti, se nopeuttaa prosessia. Mutta parhaalta maistuvat kuitenkin täysin kypsinä pensaasta poimitut tomaatit. Tomaatista saa lämpiminä kesinä satoa aina ensimmäisiin halloihin saakka.

Kokematon tomaattiviljelijä saattaa pitää tätä kaikkea hieman monimutkaisena, sillä tomaatti ei tosiaan kasva itsestään. Onneksi on kehitetty monia keskikorkeita hybridilajikkeita, joita on helppo viljellä ja kasvihuoneisiin on kehitetty monenlaisia automaattisia kastelujärjestelmiä. Parhaat kokemukset hankitaan kuitenkin itse kokeilemalla, joten rohkaisemme yrittämään. Hyvä sato on kaiken vaivan arvoinen.

 

Lue lisää: Lääkekasvien kerääminen ja kuivattaminenHanki kasvihuone syksyllä ja kasvata kasveja alkukeväälläSienten kuivaus ruokakuivurillaPolykarbonaatti vai lasi kasvihuoneessa, Kasvihuoneen huoltotyöt syksyllä

Kasvihuoneen valikoima 


Sildid: